Sos mięsny i kulki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos mięsny i kulki ziemniaczane

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fixu - Kopytka czy leniwe wsypać go miseczki. Dolać wodę - wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut.

Krok 2

Ustawić na gazie garnek do gotowania na parze .

Krok 3

Z masy na kopytka formować kule wielkości pyz- zawijać w kawałki folii spożywczej. . Układać kluski w górnej części garnka do gotowania na parze i gotować ok. 20 minut.

Krok 4

Wymieszać sos ze słodką śmietanką i wlać do garnuszka i na małym gazie doprowadzić do zagotowania . Ogrzewać 5 minut pilnując by się nie przypalił .

Krok 5

Wyjąć kluski- odwinąć z folii i kroić na plastry lub zostawić w całości.

Krok 6

Paprykę pokroić w drobna kosteczkę. Polewać porcje klusek sosem i posypywać natką pietruszki i papryką. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych mięs .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej