Sos mięsny i kulki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos mięsny i kulki ziemniaczane

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.75 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fixu - Kopytka czy leniwe wsypać go miseczki. Dolać wodę - wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut.

Krok 2

Ustawić na gazie garnek do gotowania na parze .

Krok 3

Z masy na kopytka formować kule wielkości pyz- zawijać w kawałki folii spożywczej. . Układać kluski w górnej części garnka do gotowania na parze i gotować ok. 20 minut.

Krok 4

Wymieszać sos ze słodką śmietanką i wlać do garnuszka i na małym gazie doprowadzić do zagotowania . Ogrzewać 5 minut pilnując by się nie przypalił .

Krok 5

Wyjąć kluski- odwinąć z folii i kroić na plastry lub zostawić w całości.

Krok 6

Paprykę pokroić w drobna kosteczkę. Polewać porcje klusek sosem i posypywać natką pietruszki i papryką. Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych mięs .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos mięsny i kulki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej