
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
2 łyżki
250 gramów
1 łyżka
250 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę. Boczek pokrój w wąskie paski i wysmaż na patelni. Zdejmij skwarki i włóż do miski.
Krok 3
Paprykę oczyść i umyj, pokrój w kostkę. Odcedź kukurydzę i włóż na patelnie razem z groszkiem i papryką.
Krok 2
zagotuj 0,5 szklanki wody i rozprowadź w niej Bulionetkę Bulion drobiowy Knorr.
Krok 4
Podsmaż na tłuszczu z topienia boczku, podlej bulionem i duś przez ok. 5 minut.
Krok 5
Do podduszonych warzyw dodaj przecier pomidorowy. Całość dopraw oregano i 2 łyżkami śmietany. Dokładnie wymieszaj i całość jeszcze raz zagotuj.
Krok 6
Odsączony makaron wyłóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Całość posyp skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej