Makaron z krewetkami i papryką - spaghetti | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z krewetkami i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

6 łyżek

50 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki umyj i osusz. Następnie oczyść ze skorupek i ogonków. Krewetki zalej połową oliwy i posyp przyprawą Knorr.

Spaghetti z krewetkami i papryką - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w cienkie paski. Na oliwie zeszklij cebulę i paprykę.

Spaghetti z krewetkami i papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj krewetki, krótko przesmaż i wlej wino. Chwilę gotuj, aż wino odparuje.

Spaghetti z krewetkami i papryką - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj w wodzie. Odcedź i wymieszaj z krewetkami. Udekoruj listkami pietruszki.

Spaghetti z krewetkami i papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z krewetkami i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z krewetkami i paprykąSpaghetti z krewetkami i papryką

Spaghetti z owocami morza to propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, prostej ale i wyrafinowanej. Jest banalne i szybkie w przygotowaniu, ponadto danie nie wymaga dużej ilości składników. Wystarczą krewetki, które kupić możesz świeże lub mrożone, czerwona papryka oraz popularny makaron do spaghetti. Krewetki i paprykę należy smażyć krótko, z czosnkiem, który podkręci ich smak, a następnie podlewa je się białym winem – owoce morza lubią bowiem jego towarzystwo. Dzięki niemu powstaje również niesamowity winny aromat, który wzbogaca całość. Makaron wymieszaj z krewetkami posyp ulubionymi ziołami np. zieloną pietruszką. Owoce morza to świetny afrodyzjak. Takie danie z pewnością oczaruje twoją drugą połówkę. W końcu, jak mówi przysłowie, przez żołądek do serca. Podawaj więc spaghetti z krewetkami na romantyczne obiady bądź kolacje.