Ile smażyć krewetki? Jak długo? Ile czasu?

Krewetki to jedne z najbardziej znanych owoców morza. Ten charakterystyczny smak przekonał do siebie masę osób. Chcecie dołączyć do tego grona? Wystarczy sprawdzona receptura, dzięki której i Wy polubicie się z krewetkami. Podpowiadamy, jak smażyć krewetki, aby smakowały jak z pięciogwiazdkowej restauracji. Sprawdźcie sami, zapraszamy!

Krewetki – dlaczego są tak popularne?

Krewetki to najbardziej znane owoce morza. Dlaczego mają tak wielu miłośników? Największą zaletą tych skorupiaków jest delikatne, a zarazem wyraziste w smaku mięso. Mają wysoką zawartość białka. Chociaż te owoce morza mają sporo zwolenników, to wciąż wiele osób sądzi, że są one towarem luksusowym, jadanym przede wszystkim w restauracjach. A przecież tak łatwo można przygotować je w domu! Podpowiadamy, jak smażyć krewetki. To naprawdę proste!

Krewetki – jaki rodzaj wybrać?

Rodzajów krewetek jest naprawdę sporo, ale uwierzcie nam, że każde smakują doskonale. Te gatunki skorupiaków możecie znaleźć w sklepach: tygrysie, białe, argentyńskie oraz koktajlowe. Zanim przejdziemy do porad dotyczących smażenia owoców morza, to zastanówmy się, gdzie je kupić. Na co zwracać uwagę przy wyborze? Jeżeli decydujecie się na świeże krewetki, to popatrzcie na pancerz i oczy, które powinny być błyszczące. Wolicie mrożone owoce morza? Koniecznie skupcie się na ilości lodu w opakowaniu, ponieważ często jest ona większa od ilości krewetek, za które płacicie. Skorupiaki zakupione? Dowiedzcie się, jak długo smażyć krewetki, aby nie były gumowe.

Ile smażyć krewetki? Nasza receptura

Przygotowanie surowych krewetek jest naprawdę proste. Zacznijcie od obrania tych skorupiaków, zdejmijcie pancerze, ale pozostawcie ogonki. Na koniec natnijcie grzbiet krewetki i usuńcie jelito. Wylejcie na patelnię oliwę, dodajcie pokrojone ząbki czosnku i wsypcie do naczynia kilka obranych skorupiaków. Ile smażyć krewetki? Będą gotowe w kilka chwil, dlatego uważnie obserwujcie patelnię. Smażcie krewetki przez dwie minuty i obróćcie je na drugą stronę. Zwracajcie uwagę na kolor, usmażone krewetki powinny być zarumienione.

Gotowane krewetki jak smażyć?

Ile czasu smażyć krewetki, które już wcześniej były gotowane? Cała procedura i czas przyrządzania wygląda tak samo, jak w przypadku surowych skorupiaków. Zazwyczaj czas wynosi od 2 do 3 minut, ale musicie obserwować patelnię. Najlepszym wyznacznikiem jest kolor krewetek, który sygnalizuje, że skorupiaku są już usmażone. Lubicie potrawy z dodatkiem wina? Gdy usmażycie krewetki z dwóch stron, to możecie podlać je tym trunkiem. Duście skorupiaki przez kolejne dwie minuty. Tak przygotowana potrawa z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi owoców morza. Spróbujecie?

Nie oprzecie się tym krewetkom

Krewetki – jak długo smażyć? Wykorzystajcie zdobytą wiedzę do przygotowania smakowitych przepisów. Zobaczcie nasze propozycje!

Na pierwszy ogień idą aromatyczne krewetki z pietruszką. Podawajcie je w towarzystwie świeżego pieczywa, najlepiej bagietki. Pycha!

Lubicie nietypowe smaki i nie boicie się ciekawych połączeń? Jeżeli tak to kokosowe krewetki z pewnością Wam posmakują. Spróbujcie tego dania.

Aromatyczne krewetki świetnie sprawdzą się jako przystawka i zapowiedź kulinarnej uczty, którą przygotujecie dla swoich gości. Z pewnością każdy będzie zadowolony!

A dla fanów orientalnych smaków polecamy krewetki w czerwonym curry. Przygotujecie je w pół godziny, a efekty będą naprawdę smaczne!