
Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone krewetki obsmaż szybko na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni.
Krok 2
Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Dodaj pastę curry, koncentrat i wymieszaj.
Krok 3
Całość zalej mleczkiem kokosowym, włóż liść cytrynowy, pokrojoną kolendrę i zagotuj.
Krok 4
Do sosu włóż krewetki i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Krewetki nałóż do miseczek i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej