Krewetki w czerwonym curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w czerwonym curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
156 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

40 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone krewetki obsmaż szybko na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni.

Krok 2

Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Dodaj pastę curry, koncentrat i wymieszaj.

Krok 3

Całość zalej mleczkiem kokosowym, włóż liść cytrynowy, pokrojoną kolendrę i zagotuj.

Krok 4

Do sosu włóż krewetki i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Krewetki nałóż do miseczek i posyp pokrojonym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w czerwonym curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej