
Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
40 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone krewetki obsmaż szybko na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni.
Krok 2
Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Dodaj pastę curry, koncentrat i wymieszaj.
Krok 3
Całość zalej mleczkiem kokosowym, włóż liść cytrynowy, pokrojoną kolendrę i zagotuj.
Krok 4
Do sosu włóż krewetki i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Krewetki nałóż do miseczek i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej