Curry z ziemniaków i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z ziemniaków i szpinaku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut w wodzie z dodatkiem Kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Do miseczki wsyp curry, kurkumę, kmin i pół pęczka posiekanej kolendry.

Krok 3

Rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekany imbir. Dorzuć przyprawy z miseczki i podgrzewaj przez minutę, ciągle mieszając.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, wymieszaj i duś przez 20 minut.

Krok 6

Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim danie oraz posyp resztą kolendry.

Krok 5

Dodaj szpinak i duś jeszcze przez 3 minuty.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej