Curry z ziemniaków i szpinaku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z ziemniaków i szpinaku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 pęczek

3 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

30 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut w wodzie z dodatkiem Kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Do miseczki wsyp curry, kurkumę, kmin i pół pęczka posiekanej kolendry.

Krok 3

Rozgrzej masło i zeszklij posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i posiekany imbir. Dorzuć przyprawy z miseczki i podgrzewaj przez minutę, ciągle mieszając.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, wymieszaj i duś przez 20 minut.

Krok 6

Z cytryny wyciśnij sok i skrop nim danie oraz posyp resztą kolendry.

Krok 5

Dodaj szpinak i duś jeszcze przez 3 minuty.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z ziemniaków i szpinaku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej