Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Autor: Marta Grądek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprószyć pieprzem, chilli, imbirem i curry. Smażyć przez 5 minut.

Krok 2

Po tym czasie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat oraz mleczko kokosowe.

Krok 3

Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, a następnie bez przykrycia kolejne 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4

Oddzielnie ugotować ryż al dente.

Marta Grądek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej