Miętus w winnym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miętus w winnym sosie

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

0.3 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 pęczek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby rozmrażamy, odsączamy. Przyprawę Knorr z łyżką oliwy i smarujemy ryby. Odstawiamy na 30min żeby przeszły smakiem przyprawy.

Krok 2

Z maki, mleka, jajka, ciut soli mieszamy ciasto naleśnikowe.

Krok 3

Robimy sos. Cebule kroimy w kostke, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na olej i szklimy. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy razem. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mielimy na gładką mase. Dosypujemy natkę. Mieszamy. Trzymamy w cieple.

Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby wkładamy do ciasta, potem na olej, i smażymy a z będzie rumiana. i jest gotowa. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Krok 5

Na talerz wykładamy rybę , polewamy warstwą sosu. Posypujemy świezo zmielonym pieprzem i natka.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miętus w winnym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zawijany boczek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej