Kalmary w sosie własnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary w sosie własnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary rozmroź. Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Kalmary w sosie własnym - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy i wrzuć kalmary. Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę.

Kalmary w sosie własnym - Krok 2

Krok 3

Dodaj wino.

Kalmary w sosie własnym - Krok 3

Krok 4

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Duś wszystko przez 40 minut na małym ogniu.

Kalmary w sosie własnym - Krok 4

Krok 5

Gdy potrawa będzie gotowa dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Kalmary w sosie własnym - Krok 5

Krok 6

Możesz podawać z chlebem.

Kalmary w sosie własnym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Magda

    Magda , 14.03.2024

    Bardzo smaczne! Polecam przepis Ja trochę bardziej doprawiłam solą , pieprzem i chilli

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary w sosie własnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalmary w sosie własnymKalmary w sosie własnym

Kalmary rozmroź. Obierz cebulę i drobno posiekaj.