
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
40 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i kapary posiekaj.
Krok 2
Łososia odcedź, rozdrobnij, dodaj dymki, bułkę tartą, natkę, kapary, chrzan, jajko, sok z cytryny, olej i przyprawy.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj, podziel na 4 części i formuj płaskie krokiety.
Krok 4
Krokiety ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmaruj je lekko olejem.
Krok 5
Grilluj w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 5 minut, odwróć i opiekaj jeszcze 5 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























