Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
3 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
40 dekagramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dymkę i kapary posiekaj.
Krok 2
Łososia odcedź, rozdrobnij, dodaj dymki, bułkę tartą, natkę, kapary, chrzan, jajko, sok z cytryny, olej i przyprawy.
Krok 3
Dokładnie wymieszaj, podziel na 4 części i formuj płaskie krokiety.
Krok 4
Krokiety ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmaruj je lekko olejem.
Krok 5
Grilluj w piekarniku nagrzanym do 250 stopni około 5 minut, odwróć i opiekaj jeszcze 5 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej