Jak smażyć krokiety? Na czym to robić?
Smażone krokiety to danie, które wyjątkowo często gości w jadłospisach Polaków. Nic w tym dziwnego, ponieważ ich chrupiąca panierka i miękkie wnętrze potrafią podbić kubki smakowe najbardziej wymagających koneserów. Nim jednak krokiety znajdą się na naszych talerzach, najpierw należy je odpowiednio usmażyć. Jak to zrobić, aby nie pękały? Na czym smażyć krokiety? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!
Na jakim tłuszczu smażyć krokiety?
Wybór tłuszczu, na którym będziecie smażyć krokiety, to klucz do sukcesu. Wśród rekomendowanych produktów znajdziecie oliwę z oliwek, olej oraz masło klarowane. Na czym smażyć krokiety? Rekomendujemy użycie oliwy, dzięki której z łatwością przyrządzicie danie ze złocistą panierką. Jeżeli jednak zabrakło jej w Waszych zapasach lub z jakichś powodów nie możecie używać tego produktu, to klasyczny olej rzepakowy również zda egzamin. Najmniej polecanym tłuszczem do smażenia krokietów jest masło. Jeśli koniecznie chcecie go używać, to zamiast zwykłego masła, wybierzcie klarowane. Krokiety – jak smażyć? Po wybraniu odpowiedniego tłuszczu możecie zabierać się za przyrządzanie tej potrawy na patelni.
Jak smażyć krokiety?
Jeśli poznacie sprawdzone tricki dotyczące smażenia, to przyrządzenie krokietów będzie dla Was banalnym zadaniem. Zaczynamy! Rozgrzejcie olej lub oliwę na patelni, a następnie ułóżcie na niej krokiety i przykryjcie naczynie pokrywką. Gdy tłuszcz będzie już bardzo nagrzany, to zmniejszcie ogień i smażcie danie przez kilka minut. Co jakiś czas obracajcie krokiety na drugą stronę, aby panierka się nie przypaliła. Ta czynność pomoże również w równomiernym przygrzaniu dania, inaczej farsz w środku mógłby być zimny. Jak smażyć krokiety na oleju? Często okazuje się, że dobrej jakości tłuszcz i pilnowanie sytuacji na patelni nie wystarczają, ponieważ chrupiąca panierka pęka podczas obróbki termicznej. Podpowiadamy, jak temu zaradzić!
Pęknięte krokiety – jak temu zaradzić?
Pęknięte krokiety to zmora wielu kucharzy. Podpowiadamy, jakie są przyczyny tego kulinarnego faux pas i jak mu zaradzić! Przede wszystkim zadbajcie o wybór odpowiedniego naczynia do smażenia. Zbyt duża powierzchnia patelni może być powodem pękania krokietów przy przewracaniu. Naczynie musi być również dobrze rozgrzane, zadbajcie o wystarczającą ilość tłuszczu. Jeżeli decydujecie się na przygotowanie mrożonych krokietów, to szczególnie przyłóżcie się do tego procesu. Najpierw poczekajcie, aż naleśniki wrócą do pierwotnego stanu, a później kładźcie je na patelni. Jak smażyć mrożone krokiety? Aby panierka nie pękała, dobrze rozgrzejcie tłuszcz i wybierzcie średniej wielkości patelnię, a następnie delikatnie obracajcie krokiety, by ciężki farsz nie rozerwał delikatnych naleśników.
Nasze przepisy na krokiety
Wiecie już, jak smażyć krokiety na patelni. Wykorzystajcie tę wiedzę do przyrządzenia naszych receptur i cieszcie się jadłospisem pełnym smaku.
Krokiety z mięsem i serem to klasyka, która zawsze wypada tak samo dobrze. Skusicie się? A może wolicie wegetariańską wersję, czyli krokiety z pieczarkami? Pycha! Ile smażyć krokiety? Przygotowanie tego danie zajmie Wam jedyne pół godziny.
Wiele osób zastanawia się, jak smażyć krokiety w piekarniku. Przygotujcie pieczone krokiety z mięsem i grzybami przełóżcie je do żaroodpornego naczynia i włóżcie do urządzenia na 20 minut.
A dla fanów nietypowych połączeń polecamy krokiety z szynką. Szybkie, proste oraz błyskawiczne. Przyrządźcie je przy najbliższej okazji i zaskoczcie bliskich tym pysznym smakiem.
Komentarze (0)