
Składniki
600 gramów
100 gramów
2 sztuki
1
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
50 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
20 mililitrów
1 łyżeczka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 centymetra. Żółtka oddziel od białek - te ubij na płynną pianę.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczony szpinak, przesmaż i zalej białym winem. Odparuj płyn i dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku - dodaj pieprz , czosnek.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii. Wraz z serem feta dodaj je do szpinaku i wymieszaj delikatnie, aby ser nie roztarł się całkowicie.

Krok 4
Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę, żółtka oraz margarynę - wyrób jednolite ciasto. Następnie uformuj podłużny wałek, rozpłaszcz go i po całej długości po środku rozprowadź szpinakowy farsz. Zawiń tak, aby farsz znalazł się w środku.

Krok 5
Nafaszerowany wałek krój w 2-3 centymetrowe plastry - każdy obtocz w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krok 6
Gotowe zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawaj z chrupiącą sałatą polaną Sosem sałatkowym greckim Knorr.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krokiety ze szpinakiem i serem
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 centymetra. Żółtka oddziel od białek - te ubij na płynną pianę.