Krokiety ze szpinakiem i serem feta - przepis | Przepisy.pl pixel

Krokiety ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
514 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 gramów

2 sztuki

1

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

20 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 centymetra. Żółtka oddziel od białek - te ubij na płynną pianę.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj oczyszczony szpinak, przesmaż i zalej białym winem. Odparuj płyn i dodaj bułkę tartą. Dopraw do smaku - dodaj pieprz , czosnek.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii. Wraz z serem feta dodaj je do szpinaku i wymieszaj delikatnie, aby ser nie roztarł się całkowicie.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 3

Krok 4

Do przeciśniętych ziemniaków dodaj mąkę, żółtka oraz margarynę - wyrób jednolite ciasto. Następnie uformuj podłużny wałek, rozpłaszcz go i po całej długości po środku rozprowadź szpinakowy farsz. Zawiń tak, aby farsz znalazł się w środku.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 4

Krok 5

Nafaszerowany wałek krój w 2-3 centymetrowe plastry - każdy obtocz w mące ziemniaczanej, białku i na koniec w bułce tartej.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 5

Krok 6

Gotowe zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podawaj z chrupiącą sałatą polaną Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Krokiety ze szpinakiem i serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 30.09.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 30.09.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Therese  Sadowski

    Therese Sadowski , 30.09.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety ze szpinakiem i seremKrokiety ze szpinakiem i serem

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 centymetra. Żółtka oddziel od białek - te ubij na płynną pianę.