Zapiekanka ziemniaczana z fetą - grecka: vege | Przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
336 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

75 gramów

75 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

200 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie pokrój w talarki.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojony ser feta, oliwki oraz rozmaryn, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Krok 3

Do dużej miski przełóż pokrojone ziemniaki i delikatnie wymieszaj z sosem.

Krok 4

Następnie całość umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 175 stopni.

2

Opinie o przepisie

  • Wika

    Wika , 07.02.2022

    Pychotka, u mnie już kolejny raz podana na stole!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  PaMa

    Ania PaMa , 07.05.2015

    przepyszna mniammm mniammm. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka ziemniaczanaGrecka zapiekanka ziemniaczana

Grecka zapiekanka ziemniaczana to proste i pyszne danie. Jego smak wzbogaca ser feta, oliwki i rozmaryn, czyli tradycyjne składniki kuchni greckiej. W zapiekankach najlepsze jest to, że pieką się same! Pokrojenie warzyw, sera i doprawienie dania zajmie ci kilka minut, a pozostałą pracę wykona piekarnik. W tym czasie możesz zająć się innymi domowymi aktywnościami. Zapiekanki są więc idealnym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu w kuchni.

Dla kogo?

Nasz przepis na grecką zapiekankę ziemniaczaną przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni warzywnej w nieco innej odsłonie.

Na jaką okazję?

Grecka zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na obiad, kolację czy domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Ziemniak jest warzywem, które doczekało się wielu regionalnych nazw. Najczęściej spotykane są określenia „kartofel” oraz „pyra”. Na Kaszubach mówi się o „bulwach”, na wschodnim Podhalu znajdziesz „grule”, a w zachodniej części tego regionu – „rzepę”.

Dla urozmaicenia:

Gotowe danie możesz posypać oliwkami.