
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
75 gramów
75 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
200 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie pokrój w talarki.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojony ser feta, oliwki oraz rozmaryn, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
Krok 3
Do dużej miski przełóż pokrojone ziemniaki i delikatnie wymieszaj z sosem.
Krok 4
Następnie całość umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 175 stopni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka ziemniaczana
Grecka zapiekanka ziemniaczana to proste i pyszne danie. Jego smak wzbogaca ser feta, oliwki i rozmaryn, czyli tradycyjne składniki kuchni greckiej. W zapiekankach najlepsze jest to, że pieką się same! Pokrojenie warzyw, sera i doprawienie dania zajmie ci kilka minut, a pozostałą pracę wykona piekarnik. W tym czasie możesz zająć się innymi domowymi aktywnościami. Zapiekanki są więc idealnym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu w kuchni.
Dla kogo?
Nasz przepis na grecką zapiekankę ziemniaczaną przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni warzywnej w nieco innej odsłonie.
Na jaką okazję?
Grecka zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na obiad, kolację czy domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Ziemniak jest warzywem, które doczekało się wielu regionalnych nazw. Najczęściej spotykane są określenia „kartofel” oraz „pyra”. Na Kaszubach mówi się o „bulwach”, na wschodnim Podhalu znajdziesz „grule”, a w zachodniej części tego regionu – „rzepę”.
Dla urozmaicenia:
Gotowe danie możesz posypać oliwkami.