
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
75 gramów
75 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
200 gramów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudź, a następnie pokrój w talarki.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj pokrojony ser feta, oliwki oraz rozmaryn, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
Krok 3
Do dużej miski przełóż pokrojone ziemniaki i delikatnie wymieszaj z sosem.
Krok 4
Następnie całość umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 25 minut w temperaturze 175 stopni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka ziemniaczana
Grecka zapiekanka ziemniaczana to proste i pyszne danie. Jego smak wzbogaca ser feta, oliwki i rozmaryn, czyli tradycyjne składniki kuchni greckiej. W zapiekankach najlepsze jest to, że pieką się same! Pokrojenie warzyw, sera i doprawienie dania zajmie ci kilka minut, a pozostałą pracę wykona piekarnik. W tym czasie możesz zająć się innymi domowymi aktywnościami. Zapiekanki są więc idealnym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu w kuchni.
Dla kogo?
Nasz przepis na grecką zapiekankę ziemniaczaną przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni warzywnej w nieco innej odsłonie.
Na jaką okazję?
Grecka zapiekanka ziemniaczana jest doskonałym pomysłem na obiad, kolację czy domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Ziemniak jest warzywem, które doczekało się wielu regionalnych nazw. Najczęściej spotykane są określenia „kartofel” oraz „pyra”. Na Kaszubach mówi się o „bulwach”, na wschodnim Podhalu znajdziesz „grule”, a w zachodniej części tego regionu – „rzepę”.
Dla urozmaicenia:
Gotowe danie możesz posypać oliwkami.