Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
16 osób zapisało
Składniki
700 gramów
2 łyżki
15 mililitrów
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
150 gramów
6 sztuk
200 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .
Krok 2
Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno oraz boki przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno oraz boki foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy starą fasolą i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie). Powinna powstać forma z pieczonych ziemniaków.
Krok 3
W między czasie mięso mielone usmaż. Po kilku minutach smażenia dodaj przyprawę Chili Knorr. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok.
Krok 4
Cebulę oraz grzyby pokrój drobno i smaż aż do uzyskania złotego koloru. Na końcu dodaj porwane liście jarmużu i smaż aż zmięknie.
Dobra rada:
Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.
Na jaką okazję?
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.