Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

15 mililitrów

250 gramów

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .

Krok 2

Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno oraz boki przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno oraz boki foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy starą fasolą i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie). Powinna powstać forma z pieczonych ziemniaków.

Krok 3

W między czasie mięso mielone usmaż. Po kilku minutach smażenia dodaj przyprawę Chili Knorr. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok.

Krok 4

Cebulę oraz grzyby pokrój drobno i smaż aż do uzyskania złotego koloru. Na końcu dodaj porwane liście jarmużu i smaż aż zmięknie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do warzyw z grilla Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakamiZapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.