Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

15 mililitrów

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .

Krok 2

Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy fasolą lub porcelanowymi kulkami (aby docisnąć ziemniaki) i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie).

Krok 3

W między czasie usmaż mięso mielone i dopraw je szczyptą chilli. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry cebulę i grzyby. Na koniec dodaj porwane liście jarmużu i mięso. Całość smaż jeszcze chwilę i wyłóż na placek z batatów.

Krok 4

W misce wymieszaj mleko sojowe z jajkami, wylej na ziemniaki i na wierzch wyłóż pokruszoną fetę. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 °C na 20-30 minut aż masa się zetnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

2

Opinie o przepisie

  • Bogusia

    Bogusia , 17.11.2022

    Czy w przepisie nie brakuje kolejnego kroku? czy mięso z grzybami wyłożyć na formie z ziemniaków i jeszcze zapiekać czy od razu podawać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakamiZapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.