Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

15 mililitrów

250 gramów

1 łyżka

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

6 sztuk

200 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .

Krok 2

Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno oraz boki przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno oraz boki foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy starą fasolą i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie). Powinna powstać forma z pieczonych ziemniaków.

Krok 3

W między czasie mięso mielone usmaż. Po kilku minutach smażenia dodaj przyprawę Chili Knorr. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok.

Krok 4

Cebulę oraz grzyby pokrój drobno i smaż aż do uzyskania złotego koloru. Na końcu dodaj porwane liście jarmużu i smaż aż zmięknie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakamiZapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami

Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.

Dla urozmaicenia:

Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.