Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
43 osoby zapisały
Składniki
700 gramów
2 łyżki
15 mililitrów
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
150 gramów
6 sztuk
200 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .
Krok 2
Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy fasolą lub porcelanowymi kulkami (aby docisnąć ziemniaki) i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie).
Krok 3
W między czasie usmaż mięso mielone i dopraw je szczyptą chilli. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry cebulę i grzyby. Na koniec dodaj porwane liście jarmużu i mięso. Całość smaż jeszcze chwilę i wyłóż na placek z batatów.
Krok 4
W misce wymieszaj mleko sojowe z jajkami, wylej na ziemniaki i na wierzch wyłóż pokruszoną fetę. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 °C na 20-30 minut aż masa się zetnie.
Dobra rada:
Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.
Na jaką okazję?
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.