Papryka faszerowana twarogiem - przepis z fasolką | Przepisy.pl pixel

Słodka papryka nadziewana serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
51 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

265 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ostrożnie otwórz puszki z fasolkami i przelej całą zawartość na gęste sitko. Warzywa zostaw na kilka minut do odcieknięcia.

Krok 2

Ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj, a następnie rozgnieć bokiem noża. Dodaj do miski, w której znajduje się serek wiejski i przyprawa Cajun Knorr. Całość dobrze wymieszaj tak, by utworzyły pastę serową.

Krok 3

Papryki umyj i wytrzyj do sucha. Następnie przekrój wzdłuż na równe połówki i dokładnie oczyść z gniazd nasiennych. Ułóż na desce do krojenia i nadziewaj na zmianę serkiem oraz fasolką.

Krok 4

Nadziane połówki papryk ułóż na rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie farszem do góry. Danie grilluj tylko na jednej stronie przez ok. 10 minut. Na koniec posyp po wierzchu przyprawą cajun i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Papryka faszerowana serem wiejskim z przyprawami będzie smakować wyśmienicie jeśli dodaj trochę świeżych, grubo siekanych ziół np. kolendrę, miętę lub bazylię.

2

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.10.2020

    Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, ciekawe połączenie smaków. Czasami zamiast twarogu daję ser feta i też pycha jedzenie. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Paprykę można podawać z salsą pomidorową z dodatkiem awokado i szalotki.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodka papryka nadziewana serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodka papryka nadziewana seremSłodka papryka nadziewana serem

Słodka papryka jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób, które poszukują przepisów na proste i pyszne dania. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu paprykę możecie jeść na surowo, jako dodatek do sałatki czy wędliny, a także w postaci pieczonej lub faszerowanej. W tym przypadku nie ma ograniczeń. Nadzienie może stanowić Wasze ulubione mięso, połączone z przyprawami lub jarzyny, które idealnie komponują się ze słodyczą tego niezwykłego warzywa. My proponujemy Wam jeszcze inną wersję: nasza słodka papryka nadziewana serem, zachwyci każdego wyjątkowym smakiem i bogatym aromatem.

Dla kogo?

Podłużna papryka faszerowana serem jest idealnym pomysłem dla osób ceniących kuchnię roślinną, a także tych, którzy poszukują inspiracji kulinarnych na szybkie i smaczne dania zaskakujące lekko pikantnym smakiem podkreślonym nutą egzotycznego aromatu. Jeśli należysz do którejkolwiek z tych grup – nasz przepis z pewnością Cię zachwyci.

Na jaką okazję?

Słodka papryka nadziewana serem nadaje się na każdą okazję! Może być smaczną propozycją nie tylko na lunch w pracy, wspólną kolację czy imprezę z przyjaciółmi, ale także jako dodatek do innych potraw podczas plenerowego grilla.

Czy wiesz, że?

Ciemna fasola obecna w przepisie, należy do rodziny bobowatych i często wykorzystywana jest jako alternatywa mięsa w potrawach. Dzięki konsystencji i łagodnemu smakowi sprawdzi się w zupach i sosach, opartych wyłącznie na składnikach roślinnych.

Dla urozmaicenia:

Papryka nadziewana serem smakuje jeszcze lepiej, gdy dodasz do niej ulubione siekane zioła. Do przygotowania tej pysznej potrawy najlepiej użyj wąskich, podłużnych papryk o cienkich ściankach – wtedy w trakcie grillowania zdąży się podgrzać również serowo-fasolowy farsz. Smacznego!