Noodle teriyaki - nuggetsy z makaronem: przepis | Przepisy.pl pixel

Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

360 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie noodle teriyaki od pokrojenia 2 dużych czerwonych papryk i czerwonej cebuli (najlepiej w krążki). Posiekaj także jedną papryczkę chili. Sięgnij po woka – rozgrzej na nim 3 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowy do smażenia, wsyp na niego pokrojoną paprykę, krążki cebuli, chili oraz groszek cukrowy. Podsmażaj je przez 5 minut. W tym czasie możesz przygotować makaron ryżowy, jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej.

Krok 2

Przygotuj oddzielną patelnię. Rozgrzej olej i usmaż na nim roślinne nuggetsy zgodnie z instrukcją dostępną na opakowaniu.

Krok 3

Po usmażeniu przełóż roślinne nuggetsy na talerz, w którym będziesz podawać teriyaki noodle. Polej je resztą sosu teriyaki, a następnie podawaj razem z podsmażonym makaronem i warzywami.

Krok 2

Przelej do miseczki lub innego naczynia 150 mililitrów sosu teriyaki. Jego połowę (czyli 75 mililitrów) wlej na patelnię. Wsyp tam także ugotowany makaron ryżowy i dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki równomiernie połączyły się z sosem. Smaż przez kilka minut, a następnie zdejmij z palnika.

Krok 5

Na koniec pokrój cebulę dymkę i posiekaj świeżą natkę kolendry. Posyp nimi danie z wierzchu i dodaj 2 łyżki prażonego sezamu. Noodle teriyaki gotowe!

przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując noodle z kurczakiem teriyaki i warzywami, nie musisz się ograniczać pod względem składników. Uwielbiasz brokuły? A może chcesz nadać daniu więcej chrupkości, np. dzięki pak choi? Śmiało je dodaj!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Noodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsamiNoodle Teriyaki z roślinnymi nuggetsami

Pierogi, kopytka, schabowy, bigos… W kuchni polskiej nie brakuje apetycznych frykasów. Mimo to coraz częściej zerkamy z apetytem w kierunku Azji oraz orientalnych receptur. By skosztować tego typu dań nie trzeba ani daleko podróżować, ani stołować się w restauracjach. Spróbuj roślinnych nuggetsów w egzotycznym wydaniu za sprawą przepisu na noodle teriyaki – nie pożałujesz!

Dla kogo?

Sos teriyaki, łączący w sobie słone i słodkie nuty, będzie odpowiadać smakoszom, którzy lubią, gdy na talerzach dużo się dzieje. Połączenie warzyw, makaronu ryżowego i roślinnych nuggetsów w noodlach teriyaki to kompozycja różnorodna, ale bardzo harmonijna.

Na jaką okazję?

Dania makaronowe świetnie sprawdzają się w roli codziennych posiłków. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzenie noodli z nuggetsami roślinnymi z naszego przepisu także nie jest czasochłonne, więc ciesz się nimi w porze lunchu albo kolacji.

Czy wiesz, że?

Kariera sosu teriyaki rozpoczęła się w XVII wieku na terytorium Japonii. Gęsty i ciemny sos doskonale nadaje się do zrobienia wyrazistych marynat, zwłaszcza do pieczonych i grillowanych potraw mięsnych oraz rybnych.

Dla urozmaicenia:

Zaszalej z dodatkami! W woku razem z noodlami teriyaki umieścić można np. różyczki brokułu i kapustę pak choi.