Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
43 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Około 2 cm od górnej krawędzi każdej kalarepki odkrój plaster, który posłuży do ich przykrycia. Wydrąż ze środka miąższ i pokrój go w kostkę. Posiekaj czosnek, a ser zetrzyj na tarce. Umyte i osuszone kurki pokrój w mniejsze kawałki.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj grzyby i kalarepę. Całość smaż chwilę, następnie dodaj kaszę i około 300 ml wody. Gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 2

Krok 3

W ostatniej fazie gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z Fixem Knorr i startym serem. Gorącą kaszę wkładaj na przemian w wydrążone kalarepki.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 3

Krok 4

Faszerowane warzywa przykryj plastrami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz około 20 minut.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kalarepki możesz zastąpić innymi warzywami, np. cukinią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkamiKalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami

Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacji. Dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej wcale jednak nie muszą kojarzyć się z nudą! Świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównej, ale i jako dodatek do potrawy – np. w formie nadziewanej. Spróbuj dziś kalarepy faszerowanej kaszą jaglaną i kurkami. Zaskocz się tym smakiem!

Dla kogo?

Przepis na faszerowaną kalarepę jest dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju eksperymenty kulinarne. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Przygotowujesz kolację w gronie przyjaciół? Znudziły Ci się potrawy z wykorzystaniem makaronu, a dotychczasowe pomysły kulinarne zawiodły? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłu? Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami uratuje każde spotkanie. Rola gospodarza nie jest taka zła.

Czy wiesz, że?

Kalarepa nie jest zbytnio popularna na polskim stole. A szkoda! To warzywo z rodziny kapustowatych można przegryzać nawet jako samodzielną przekąskę.

Dla urozmaicenia:

Faszerowane kalarepki możesz zastąpić równie pyszną cukinią.