Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
43 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Około 2 cm od górnej krawędzi każdej kalarepki odkrój plaster, który posłuży do ich przykrycia. Wydrąż ze środka miąższ i pokrój go w kostkę. Posiekaj czosnek, a ser zetrzyj na tarce. Umyte i osuszone kurki pokrój w mniejsze kawałki.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj grzyby i kalarepę. Całość smaż chwilę, następnie dodaj kaszę i około 300 ml wody. Gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 2

Krok 3

W ostatniej fazie gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z Fixem Knorr i startym serem. Gorącą kaszę wkładaj na przemian w wydrążone kalarepki.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 3

Krok 4

Faszerowane warzywa przykryj plastrami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz około 20 minut.

Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kalarepki możesz zastąpić innymi warzywami, np. cukinią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkamiKalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami

Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacji. Dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej wcale jednak nie muszą kojarzyć się z nudą! Świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównej, ale i jako dodatek do potrawy – np. w formie nadziewanej. Spróbuj dziś kalarepy faszerowanej kaszą jaglaną i kurkami. Zaskocz się tym smakiem!

Dla kogo?

Przepis na faszerowaną kalarepę jest dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju eksperymenty kulinarne. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Przygotowujesz kolację w gronie przyjaciół? Znudziły Ci się potrawy z wykorzystaniem makaronu, a dotychczasowe pomysły kulinarne zawiodły? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłu? Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami uratuje każde spotkanie. Rola gospodarza nie jest taka zła.

Czy wiesz, że?

Kalarepa nie jest zbytnio popularna na polskim stole. A szkoda! To warzywo z rodziny kapustowatych można przegryzać nawet jako samodzielną przekąskę.

Dla urozmaicenia:

Faszerowane kalarepki możesz zastąpić równie pyszną cukinią.