Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Około 2 cm od górnej krawędzi każdej kalarepki odkrój plaster, który posłuży do ich przykrycia. Wydrąż ze środka miąższ i pokrój go w kostkę. Posiekaj czosnek, a ser zetrzyj na tarce. Umyte i osuszone kurki pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj grzyby i kalarepę. Całość smaż chwilę, następnie dodaj kaszę i około 300 ml wody. Gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie.

Krok 3
W ostatniej fazie gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z Fixem Knorr i startym serem. Gorącą kaszę wkładaj na przemian w wydrążone kalarepki.

Krok 4
Faszerowane warzywa przykryj plastrami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz około 20 minut.


Dobra rada:
Kalarepki możesz zastąpić innymi warzywami, np. cukinią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacji. Dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej wcale jednak nie muszą kojarzyć się z nudą! Świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównej, ale i jako dodatek do potrawy – np. w formie nadziewanej. Spróbuj dziś kalarepy faszerowanej kaszą jaglaną i kurkami. Zaskocz się tym smakiem!
Dla kogo?
Przepis na faszerowaną kalarepę jest dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju eksperymenty kulinarne. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Przygotowujesz kolację w gronie przyjaciół? Znudziły Ci się potrawy z wykorzystaniem makaronu, a dotychczasowe pomysły kulinarne zawiodły? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłu? Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami uratuje każde spotkanie. Rola gospodarza nie jest taka zła.
Czy wiesz, że?
Kalarepa nie jest zbytnio popularna na polskim stole. A szkoda! To warzywo z rodziny kapustowatych można przegryzać nawet jako samodzielną przekąskę.
Dla urozmaicenia:
Faszerowane kalarepki możesz zastąpić równie pyszną cukinią.


































