Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
łatwe
88 osób zapisało

Składniki
12 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Około 2 cm od górnej krawędzi każdej kalarepki odkrój plaster, który posłuży do ich przykrycia. Wydrąż ze środka miąższ i pokrój go w kostkę. Posiekaj czosnek, a ser zetrzyj na tarce. Umyte i osuszone kurki pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj grzyby i kalarepę. Całość smaż chwilę, następnie dodaj kaszę i około 300 ml wody. Gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż kasza zmięknie.

Krok 3
W ostatniej fazie gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z Fixem Knorr i startym serem. Gorącą kaszę wkładaj na przemian w wydrążone kalarepki.

Krok 4
Faszerowane warzywa przykryj plastrami i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz około 20 minut.


Dobra rada:
Kalarepki możesz zastąpić innymi warzywami, np. cukinią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami
Kasza jaglana to kulinarne objawienie ostatnich lat. Produkt, o którym napisano tysiące publikacji. Dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej wcale jednak nie muszą kojarzyć się z nudą! Świetnie sprawdzi się nie tylko w roli głównej, ale i jako dodatek do potrawy – np. w formie nadziewanej. Spróbuj dziś kalarepy faszerowanej kaszą jaglaną i kurkami. Zaskocz się tym smakiem!
Dla kogo?
Przepis na faszerowaną kalarepę jest dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju eksperymenty kulinarne. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Przygotowujesz kolację w gronie przyjaciół? Znudziły Ci się potrawy z wykorzystaniem makaronu, a dotychczasowe pomysły kulinarne zawiodły? A może zwyczajnie brakuje Ci pomysłu? Kalarepa faszerowana kaszą jaglaną i kurkami uratuje każde spotkanie. Rola gospodarza nie jest taka zła.
Czy wiesz, że?
Kalarepa nie jest zbytnio popularna na polskim stole. A szkoda! To warzywo z rodziny kapustowatych można przegryzać nawet jako samodzielną przekąskę.
Dla urozmaicenia:
Faszerowane kalarepki możesz zastąpić równie pyszną cukinią.


































