Pozyskiwana z prosa kasza jaglana znów wraca do łask – i słusznie. Ma delikatny smak, nie zawiera glutenu i pasuje do wielu dań. Jak ją idealnie ugotować?

Co zrobić, by kasza jaglana nie była gorzka?

Zdarza się, że kasza jaglana ma gorzki smak. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy jest nieprawidłowo i zbyt długo przechowywana. Jako jedna z niewielu odmian, zawiera nawet do 3% tłuszczu. Jeśli zaczyna on jełczeć, ziarna nabierają goryczki. Sprawdź więc datę ważności kaszy, zanim zaczniesz ją gotować. Istnieje jednak kilka sztuczek, które pomogą Ci pozbyć się niechcianego posmaku. Kaszę dokładnie przepłucz gorącą wodą albo podgotuj przez chwilę i odcedź. Przed płukaniem podpraż ją na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Dzięki temu nabierze specyficznego, lekko orzechowego smaku. Po ugotowaniu wymieszaj ją z kilkoma łyżkami mleka kokosowego, który nada delikatnej słodyczy. Wypróbuj tę metodę, przyrządzając np. sałatkę z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przygotuj płyn w proporcji 2:1 w stosunku do kaszy. Zagotuj go i lekko dopraw, w zależności od tego, czy podasz ją na słodko czy wytrawnie. Może to być sama woda lub wymieszana z mlekiem. Wypróbuj drugi sposób, by zupełnie zlikwidować gorzkawy posmak kaszy. Przygotowując ją do słodkiego dania, użyj samego mleka. Gotuj 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż płyn się wchłonie. Jeśli uznasz, że ziarna są zbyt twarde, dodaj go nieco więcej i gotuj dalej. Po zdjęciu garnka z palnika przykryj go i odczekaj chwilę. Jeśli masz taką możliwość, zawiń go w koc i trzymaj w okryciu przez kilka minut. To sprawi, że kasza będzie sypka. Aby otrzymać kleistą wersję, zwiększ ilość płynu. Proces gotowania powinien wtedy trwać nieco dłużej, nawet do pół godziny. Taka metoda sprawdzi się do przygotowania pysznej kaszy jaglanej z bananami i bakaliami.

Do czego używać kaszy jaglanej?

Dzięki swojej delikatności kasza jaglana nadaje się do wielu różnych dań. Wykorzystaj ją do porannej jaglanki, uzupełniając ją owocami, bakaliami, miodem, jogurtem albo dżemem. Serwuj do mięs i gulaszy. Z kleistej kaszy i dodatków np. zielonego groszku, usmaż klopsiki. Zastąp nią bułkę w kotletach mielonych. Podaj jako dodatek do drugiego dania. Kasza jaglana sprawdza się doskonale jako baza wegetariańskich pasztetów, składnik farszu do mięsa i podstawa ciast, np. brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskimi. Zmiksuj ją na gładką masę z dodatkiem mleka i owoców albo kakao – otrzymasz w ten sposób jaglany pudding. Sprawdzi się również jako składnik wielu sałatek, takich jak tabbouleh z kaszą jaglaną i kurczakiem.