Brownie z kaszy jaglanej
NOWY PRZEPIS
łatwe
8589 osób zapisało

Składniki
160 gramów
0.33 litra
3 sztuki
5 łyżek
40 mililitrów
120 mililitrów
0.5 szklanki
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną wypłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku 20 min. Często mieszaj by się nie przypaliła. Zdejmij z ognia i odstaw po przykryciem na 5 min.

Krok 2
Ugotowaną kaszę połącz z resztą składników. Za pomocą blendera rozdrobnij na gładką masę.

Krok 3
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej w nią ciasto, rozsmaruj. Na piekarniku ustaw funkcje termo-obiegu i piecz przez 50 min w temperaturze 160 st. C.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z kaszy jaglanej
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi z warzyw i mięsa. Od jakiegoś czasu jednak na stałe zagościła w cukiernictwie, tworząc wyjątkowe kompozycje deserowe. Jeśli chcecie spróbować, jak smakuje placek z kaszą, przygotujcie jaglane brownie z naszego przepisu. To idealna propozycja dla wegetarian, ponieważ do zrobienia ciasta nie wykorzystuje się żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Dla kogo?
Brownie z kaszą jaglaną przypadnie do gustu miłośnikom deserów o mocnym, kakaowym smaku i delikatnej konsystencji.
Na jaką okazję?
Przepis na brownie jaglane doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, takich jak świąteczne spotkania w rodzinnym gronie czy uroczystości imieninowe, urodzinowe i rocznicowe.
Czy wiesz, że?
Ukochane przez Amerykanów brownie doczekało się swojego rekordu w księdze Guinnessa. 3,35 m wysokości, 1,8 m szerokości oraz 106,23 kg wagi to wymiary ciasta, które przygotowano w Stanach Zjednoczonych, ustanawiając tym samym światowy rekord.
Dla urozmaicenia:
Brownie z kaszą jaglaną możecie posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi.