Brownie z kaszy jaglanej
NOWY PRZEPIS
łatwe
8585 osób zapisało

Składniki
160 gramów
0.33 litra
3 sztuki
5 łyżek
40 mililitrów
120 mililitrów
0.5 szklanki
30 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną wypłucz w ciepłej wodzie, następnie gotuj w mleku 20 min. Często mieszaj by się nie przypaliła. Zdejmij z ognia i odstaw po przykryciem na 5 min.

Krok 2
Ugotowaną kaszę połącz z resztą składników. Za pomocą blendera rozdrobnij na gładką masę.

Krok 3
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej w nią ciasto, rozsmaruj. Na piekarniku ustaw funkcje termo-obiegu i piecz przez 50 min w temperaturze 160 st. C.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie z kaszy jaglanej
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi z warzyw i mięsa. Od jakiegoś czasu jednak na stałe zagościła w cukiernictwie, tworząc wyjątkowe kompozycje deserowe. Jeśli chcecie spróbować, jak smakuje placek z kaszą, przygotujcie jaglane brownie z naszego przepisu. To idealna propozycja dla wegetarian, ponieważ do zrobienia ciasta nie wykorzystuje się żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Dla kogo?
Brownie z kaszą jaglaną przypadnie do gustu miłośnikom deserów o mocnym, kakaowym smaku i delikatnej konsystencji.
Na jaką okazję?
Przepis na brownie jaglane doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji, takich jak świąteczne spotkania w rodzinnym gronie czy uroczystości imieninowe, urodzinowe i rocznicowe.
Czy wiesz, że?
Ukochane przez Amerykanów brownie doczekało się swojego rekordu w księdze Guinnessa. 3,35 m wysokości, 1,8 m szerokości oraz 106,23 kg wagi to wymiary ciasta, które przygotowano w Stanach Zjednoczonych, ustanawiając tym samym światowy rekord.
Dla urozmaicenia:
Brownie z kaszą jaglaną możecie posypać płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi.