Przepisy na deser z kaszy jaglanej
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
deser z kaszy jaglanej
Deser z kaszy jaglanej i mleka kokosowego to popularny ostatnio sposób na wykorzystanie obydwu tych składników. Kasza jaglana ma delikatny, lekko orzechowy posmak, a ugotowana na mleku staje się słodkawa. Oprócz kokosowego, sprawdzi się też krowie albo mleko ryżowe, migdałowe czy sojowe. Łatwo zmiksować całość na gładki krem, który można podać samodzielnie, np. z bakaliami lub owocami, a także użyć jako bazę do ciast. Świetnym przykładem na taki wypiek jest brownie, czyli deser z kaszy jaglanej i kakao – bezglutenowe (o ile użyty zostanie specjalny proszek do pieczenia), mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne, czyli takie, jakie powinno być to klasyczne amerykańskie ciasto. Tak przygotowana kasza jaglana to deser czekoladowy, który zadowoli fanów słodyczy. Deser z kaszy jaglanej z truskawkami jest też prostym i pysznym połączeniem, które warto wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta bez pieczenia. Herbatnikowy spód z migdałowo-kokosowym kremem i świeżymi owocami prezentuje się apetycznie i jest odpowiedni na wiele okazji. Dla wielbicieli polskiej kuchni polecamy deser z kaszy jaglanej z suszonymi śliwkami. Smacznego!



