
Składniki
1000 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
10 dekagramów
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj litr mleka.

Krok 2
½ kilograma kaszy jaglanej sparz wrzącą wodą, dzięki czemu kasza straci goryczkę. Po przepłukaniu zimną wodą wysyp kaszę na gotujące się mleko.

Krok 3
Dodaj łyżkę margaryny i dwie łyżki cukru. Gotuj na wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodaj 10 dekagramów suszonych śliwek.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jagły
W kuchniach niemal wszystkich krajów świata są potrawy, które przygotowuje się jedynie na konkretne okazje. Nie inaczej jest z daniem, które chcemy Wam dziś zaproponować. Jagły to słodki element wigilijnego menu, który można bardzo łatwo przygotować. Jagły na wigilię to nic innego jak gotowana na mleku kasza jaglana z dodatkiem suszonych śliwek. Smakują wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie.
Dla kogo?
Jagły wigilijne to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia tradycyjnego menu świątecznego.
Na jaką okazję?
Jagły muszą znaleźć się na Waszym stole podczas kolacji wigilijnej. Jeśli do tej pory ich nie przygotowywaliście, z pewnością zaskoczą wszystkich gości prostotą i wyjątkowym smakiem.
Czy wiesz, że?
Przepis na jagły wigilijne oparty jest na tradycyjnych składnikach. Niegdyś tej potrawy nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. Wierzono bowiem, że gwarantuje obfitość przez cały kolejny rok.
Dla urozmaicenia:
Jagły to przepis prosty, który możesz łatwo wzbogacić innymi owocami suszonymi. W zależności od upodobań wykorzystaj rodzynki lub jabłka.