Jagły na wigilię – przepis na słodko: jagiełki | Przepisy.pl pixel

Jagły

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
397 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1000 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

10 dekagramów

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj litr mleka.

Jagły - Krok 1

Krok 2

½ kilograma kaszy jaglanej sparz wrzącą wodą, dzięki czemu kasza straci goryczkę. Po przepłukaniu zimną wodą wysyp kaszę na gotujące się mleko.

Jagły - Krok 2

Krok 3

Dodaj łyżkę margaryny i dwie łyżki cukru. Gotuj na wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodaj 10 dekagramów suszonych śliwek.

Jagły - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Bartłomiej Piątkiewicz

    Bartłomiej Piątkiewicz , 12.12.2020

    TAK, w końcu coś oryginalnego, prostego i smacznego! Rodzinka zdziwi się na Święta :D Z początku miałem wątpliwości czy jagły nie będą zbyt mdłe, ale śliwki dają dużo smaku i świetnie łączą się z kaszą. Polecam spróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagły - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagłyJagły

W kuchniach niemal wszystkich krajów świata są potrawy, które przygotowuje się jedynie na konkretne okazje. Nie inaczej jest z daniem, które chcemy Wam dziś zaproponować. Jagły to słodki element wigilijnego menu, który można bardzo łatwo przygotować. Jagły na wigilię to nic innego jak gotowana na mleku kasza jaglana z dodatkiem suszonych śliwek. Smakują wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie.

Dla kogo?

Jagły wigilijne to przepis dla każdego, kto szuka urozmaicenia tradycyjnego menu świątecznego.

Na jaką okazję?

Jagły muszą znaleźć się na Waszym stole podczas kolacji wigilijnej. Jeśli do tej pory ich nie przygotowywaliście, z pewnością zaskoczą wszystkich gości prostotą i wyjątkowym smakiem.

Czy wiesz, że?

Przepis na jagły wigilijne oparty jest na tradycyjnych składnikach. Niegdyś tej potrawy nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. Wierzono bowiem, że gwarantuje obfitość przez cały kolejny rok.

Dla urozmaicenia:

Jagły to przepis prosty, który możesz łatwo wzbogacić innymi owocami suszonymi. W zależności od upodobań wykorzystaj rodzynki lub jabłka.