Raffaello z kaszy jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 słoik

100 gramów

1 łyżka

200 gramów

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia przez co najmniej 12 h. Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z niej skórkę.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Orzechy połącz w kielichu miksera z sokiem kokosowym, rumem, dokładnie rozdrobnij. Do masy dodaj ziarna chia, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Z masy, za pomocą małej kulkarki lub kształtując masę w ręku, zrób małe kulki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i umieść w zamrażalniku.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości według zaleceń producenta (bez ziół i przypraw, można ją delikatnie posolić) .

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Figi oczyść z odrewniałych końcówek, umieść w kielichu miksera, dodaj kaszę, otartą skórkę pomarańczy, cynamon, jagody goi i dokładnie rozdrobnij.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

Z masy zrób cienki placek, umieść w nim zamrożoną kulkę i obtocz kaszą. Całość panieruj w wiórkach kokosowych.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masę orzechową możesz dowolnie doprawić np. wanilią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Raffaello z kaszy jaglanejRaffaello z kaszy jaglanej

Raffaello to przekąska zachwycająca wyrazistym, kokosowym smakiem. W domowych kuchniach często jest przygotowywana w formie ciasta. Dziś przedstawiamy wersję w kształcie apetycznych kulek – w sam raz na jeden lub dwa gryzy – w dodatku w naszej wersji. Oto raffaello z kaszy jaglanej! Uprzedzamy – ciężko jest się od niej oderwać!

Dla kogo?

Ten deser szczególnie polecamy dla wszystkich miłośników kasz i ich niestandardowych, lecz pysznych zastosowań. Wprowadzacie do jadłospisu wegańskie receptury? Nie zapomnijcie o tym wybornym specjale.

Na jaką okazję?

Raffaello z kaszy jaglanej prezentuje się niezwykle elegancko. Z tego względu umieśćcie je w menu świątecznych spotkań przy stole. Impreza karnawałowa, parapetówka, a może sylwestrowy bal? Bez słodkich kuleczek ani rusz!

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dawniej nazywano ją krupem lub jagłami. Badania archeologiczne wskazują na to, że proso było znane już na terenach starożytnych Chin.

Dla urozmaicenia:

Orzechowe nadzienie można wzbogacić smakiem płatków migdałowych.