Raffaello z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Raffaello z kaszy jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

56 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 puszka

100 gramów

1 łyżka

200 gramów

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia przez co najmniej 12 h. Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z niej skórkę.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Orzechy połącz w kielichu miksera z sokiem kokosowym, rumem, dokładnie rozdrobnij. Do masy dodaj ziarna chia, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Z masy, za pomocą małej kulkarki lub kształtując masę w ręku, zrób małe kulki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i umieść w zamrażalniku.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości według zaleceń producenta (bez ziół i przypraw, można ją delikatnie posolić) .

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Figi oczyść z odrewniałych końcówek, umieść w kielichu miksera, dodaj kaszę, otartą skórkę pomarańczy, cynamon, jagody goi i dokładnie rozdrobnij.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

Z masy zrób cienki placek, umieść w nim zamrożoną kulkę i obtocz kaszą. Całość panieruj w wiórkach kokosowych.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masę orzechową możesz dowolnie doprawić np. wanilią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Raffaello z kaszy jaglanejRaffaello z kaszy jaglanej

Raffaello to przekąska zachwycająca wyrazistym, kokosowym smakiem. W domowych kuchniach często jest przygotowywana w formie ciasta. Dziś przedstawiamy wersję w kształcie apetycznych kulek – w sam raz na jeden lub dwa gryzy – w dodatku w naszej wersji. Oto raffaello z kaszy jaglanej! Uprzedzamy – ciężko jest się od niej oderwać!

Dla kogo?

Ten deser szczególnie polecamy dla wszystkich miłośników kasz i ich niestandardowych, lecz pysznych zastosowań. Wprowadzacie do jadłospisu wegańskie receptury? Nie zapomnijcie o tym wybornym specjale.

Na jaką okazję?

Raffaello z kaszy jaglanej prezentuje się niezwykle elegancko. Z tego względu umieśćcie je w menu świątecznych spotkań przy stole. Impreza karnawałowa, parapetówka, a może sylwestrowy bal? Bez słodkich kuleczek ani rusz!

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dawniej nazywano ją krupem lub jagłami. Badania archeologiczne wskazują na to, że proso było znane już na terenach starożytnych Chin.

Dla urozmaicenia:

Orzechowe nadzienie można wzbogacić smakiem płatków migdałowych.