
Składniki
300 gramów
100 gramów
1 puszka
100 gramów
1 łyżka
200 gramów
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia przez co najmniej 12 h. Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z niej skórkę.

Krok 2
Orzechy połącz w kielichu miksera z sokiem kokosowym, rumem, dokładnie rozdrobnij. Do masy dodaj ziarna chia, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.

Krok 3
Z masy, za pomocą małej kulkarki lub kształtując masę w ręku, zrób małe kulki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i umieść w zamrażalniku.

Krok 4
Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości według zaleceń producenta (bez ziół i przypraw, można ją delikatnie posolić) .

Krok 5
Wcześniej figi oczyść z odrewniałych końcówek, umieść w kielichu miksera, dodaj kaszę, otartą skórkę pomarańczy, cynamon, jagody goi i dokładnie rozdrobnij.

Krok 6
Z masy zrób cienki placek, umieść w nim zamrożoną kulkę i obtocz kaszą. Całość panieruj w wiórkach kokosowych.


Dobra rada:
Masę orzechową możesz dowolnie doprawić np. wanilią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Raffaello z kaszy jaglanej
Raffaello to przekąska zachwycająca wyrazistym, kokosowym smakiem. W domowych kuchniach często jest przygotowywana w formie ciasta. Dziś przedstawiamy wersję w kształcie apetycznych kulek – w sam raz na jeden lub dwa gryzy – w dodatku w naszej wersji. Oto raffaello z kaszy jaglanej! Uprzedzamy – ciężko jest się od niej oderwać!
Dla kogo?
Ten deser szczególnie polecamy dla wszystkich miłośników kasz i ich niestandardowych, lecz pysznych zastosowań. Wprowadzacie do jadłospisu wegańskie receptury? Nie zapomnijcie o tym wybornym specjale.
Na jaką okazję?
Raffaello z kaszy jaglanej prezentuje się niezwykle elegancko. Z tego względu umieśćcie je w menu świątecznych spotkań przy stole. Impreza karnawałowa, parapetówka, a może sylwestrowy bal? Bez słodkich kuleczek ani rusz!
Czy wiesz, że?
Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dawniej nazywano ją krupem lub jagłami. Badania archeologiczne wskazują na to, że proso było znane już na terenach starożytnych Chin.
Dla urozmaicenia:
Orzechowe nadzienie można wzbogacić smakiem płatków migdałowych.