Raffaello z kaszy jaglanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raffaello z kaszy jaglanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 puszka

100 gramów

1 łyżka

200 gramów

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia przez co najmniej 12 h. Pomarańcze zanurz w we wrzątku, dokładnie wyszoruj, a następnie otrzyj z niej skórkę.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Orzechy połącz w kielichu miksera z sokiem kokosowym, rumem, dokładnie rozdrobnij. Do masy dodaj ziarna chia, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Z masy, za pomocą małej kulkarki lub kształtując masę w ręku, zrób małe kulki, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i umieść w zamrażalniku.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości według zaleceń producenta (bez ziół i przypraw, można ją delikatnie posolić) .

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 4

Krok 5

Wcześniej figi oczyść z odrewniałych końcówek, umieść w kielichu miksera, dodaj kaszę, otartą skórkę pomarańczy, cynamon, jagody goi i dokładnie rozdrobnij.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 5

Krok 6

Z masy zrób cienki placek, umieść w nim zamrożoną kulkę i obtocz kaszą. Całość panieruj w wiórkach kokosowych.

Raffaello z kaszy jaglanej - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Masę orzechową możesz dowolnie doprawić np. wanilią.

3

Opinie o przepisie

  • Margarita

    Margarita , 12.03.2022

    Niestety mi te smaki nie pasują. Nadzienie kokosowe mdłe, jaglanka rzadka i ten pomarańcz... Figi bez namoczenia? Kaszę studzimy czy nie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 16.01.2022

    Takie raffaello to mogę jeść. Kasza jaglana idealnie tutaj pasuje. Wasze desery vege są super. A ile tam smaków i aromatów :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raffaello z kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Raffaello z kaszy jaglanejRaffaello z kaszy jaglanej

Raffaello to przekąska zachwycająca wyrazistym, kokosowym smakiem. W domowych kuchniach często jest przygotowywana w formie ciasta. Dziś przedstawiamy wersję w kształcie apetycznych kulek – w sam raz na jeden lub dwa gryzy – w dodatku w naszej wersji. Oto raffaello z kaszy jaglanej! Uprzedzamy – ciężko jest się od niej oderwać!

Dla kogo?

Ten deser szczególnie polecamy dla wszystkich miłośników kasz i ich niestandardowych, lecz pysznych zastosowań. Wprowadzacie do jadłospisu wegańskie receptury? Nie zapomnijcie o tym wybornym specjale.

Na jaką okazję?

Raffaello z kaszy jaglanej prezentuje się niezwykle elegancko. Z tego względu umieśćcie je w menu świątecznych spotkań przy stole. Impreza karnawałowa, parapetówka, a może sylwestrowy bal? Bez słodkich kuleczek ani rusz!

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana wytwarzana jest z ziaren prosa zwyczajnego. Dawniej nazywano ją krupem lub jagłami. Badania archeologiczne wskazują na to, że proso było znane już na terenach starożytnych Chin.

Dla urozmaicenia:

Orzechowe nadzienie można wzbogacić smakiem płatków migdałowych.