Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.5 szklanki

10 sztuk

0.5 sztuki

1 łyżka

do dekoracji:

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń).

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 2

Krok 3

Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekstremalnie czekoladowy krem z grykiEkstremalnie czekoladowy krem z gryki

Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Jest podstawą wielu ciast, ciasteczek i tortów, a niejeden wypiek wiele straciłby na uroku, gdyby nie gęsta, czekoladowa polewa. Nic dziwnego, że ekstremalnie czekoladowy krem działa pobudzająco na wyobraźnię kucharzy. Co powiecie na połączenie go z… kaszą gryczaną? Gwarantujemy, że to niezwykle zgrany duet.

Dla kogo?

Użycie gryki oraz gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao polecamy wszystkim, chcącym wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska nie oznacza monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie!

Na jaką okazję?

Czekoladowy krem z gryką podajcie w niewielkich słoikach lub pucharkach. Pomysłowo i z klasą! Nie ma żadnych wątpliwości, że deser pasuje do najbardziej eleganckich stołów.

Czy wiesz, że?

Grykę doceniają także rolnicy. Okres jej dojrzewania trwa maksymalnie 12 tygodni, a roślina może rozwijać się nawet na ubogich, zakwaszonych glebach.

Dla urozmaicenia:

Chili nie jest jedyną pikantną przyprawą, wzbogacającą smak czekoladowych deserów. Pasują do nich także imbir, gałka muszkatołowa i wyraziste goździki.