Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.5 szklanki

10 sztuk

0.5 sztuki

1 łyżka

do dekoracji:

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń).

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 2

Krok 3

Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekstremalnie czekoladowy krem z grykiEkstremalnie czekoladowy krem z gryki

Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Jest podstawą wielu ciast, ciasteczek i tortów, a niejeden wypiek wiele straciłby na uroku, gdyby nie gęsta, czekoladowa polewa. Nic dziwnego, że ekstremalnie czekoladowy krem działa pobudzająco na wyobraźnię kucharzy. Co powiecie na połączenie go z… kaszą gryczaną? Gwarantujemy, że to niezwykle zgrany duet.

Dla kogo?

Użycie gryki oraz gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao polecamy wszystkim, chcącym wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska nie oznacza monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie!

Na jaką okazję?

Czekoladowy krem z gryką podajcie w niewielkich słoikach lub pucharkach. Pomysłowo i z klasą! Nie ma żadnych wątpliwości, że deser pasuje do najbardziej eleganckich stołów.

Czy wiesz, że?

Grykę doceniają także rolnicy. Okres jej dojrzewania trwa maksymalnie 12 tygodni, a roślina może rozwijać się nawet na ubogich, zakwaszonych glebach.

Dla urozmaicenia:

Chili nie jest jedyną pikantną przyprawą, wzbogacającą smak czekoladowych deserów. Pasują do nich także imbir, gałka muszkatołowa i wyraziste goździki.