
Składniki
100 gramów
1.5 szklanki
10 sztuk
0.5 sztuki
1 łyżka
do dekoracji:
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

Krok 2
Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń).

Krok 3
Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki
Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Jest podstawą wielu ciast, ciasteczek i tortów, a niejeden wypiek wiele straciłby na uroku, gdyby nie gęsta, czekoladowa polewa. Nic dziwnego, że ekstremalnie czekoladowy krem działa pobudzająco na wyobraźnię kucharzy. Co powiecie na połączenie go z… kaszą gryczaną? Gwarantujemy, że to niezwykle zgrany duet.
Dla kogo?
Użycie gryki oraz gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao polecamy wszystkim, chcącym wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska nie oznacza monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie!
Na jaką okazję?
Czekoladowy krem z gryką podajcie w niewielkich słoikach lub pucharkach. Pomysłowo i z klasą! Nie ma żadnych wątpliwości, że deser pasuje do najbardziej eleganckich stołów.
Czy wiesz, że?
Grykę doceniają także rolnicy. Okres jej dojrzewania trwa maksymalnie 12 tygodni, a roślina może rozwijać się nawet na ubogich, zakwaszonych glebach.
Dla urozmaicenia:
Chili nie jest jedyną pikantną przyprawą, wzbogacającą smak czekoladowych deserów. Pasują do nich także imbir, gałka muszkatołowa i wyraziste goździki.