Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1.5 szklanki

10 sztuk

0.5 sztuki

1 łyżka

do dekoracji:

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną przepłukać wrzątkiem, zalać napojem kokosowym i wodą, dodać daktyle i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 1

Krok 2

Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać gorzką czekoladę, szczyptę chili i dokładnie zmiksować (w konsystencji ma przypominać budyń).

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 2

Krok 3

Dodać ziarna kakaowca, wymieszać i rozłożyć do słoiczków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.

Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekstremalnie czekoladowy krem z gryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ogórki konserwowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekstremalnie czekoladowy krem z grykiEkstremalnie czekoladowy krem z gryki

Czekolada to niekwestionowana królowa deserów. Jest podstawą wielu ciast, ciasteczek i tortów, a niejeden wypiek wiele straciłby na uroku, gdyby nie gęsta, czekoladowa polewa. Nic dziwnego, że ekstremalnie czekoladowy krem działa pobudzająco na wyobraźnię kucharzy. Co powiecie na połączenie go z… kaszą gryczaną? Gwarantujemy, że to niezwykle zgrany duet.

Dla kogo?

Użycie gryki oraz gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao polecamy wszystkim, chcącym wyeliminować z diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska nie oznacza monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie!

Na jaką okazję?

Czekoladowy krem z gryką podajcie w niewielkich słoikach lub pucharkach. Pomysłowo i z klasą! Nie ma żadnych wątpliwości, że deser pasuje do najbardziej eleganckich stołów.

Czy wiesz, że?

Grykę doceniają także rolnicy. Okres jej dojrzewania trwa maksymalnie 12 tygodni, a roślina może rozwijać się nawet na ubogich, zakwaszonych glebach.

Dla urozmaicenia:

Chili nie jest jedyną pikantną przyprawą, wzbogacającą smak czekoladowych deserów. Pasują do nich także imbir, gałka muszkatołowa i wyraziste goździki.