Marchewkowe burgery z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

82 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2

Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3

Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.

Krok 5

Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym i sałatą na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewkowe burgery z sezamemMarchewkowe burgery z sezamem

Fantazyjne burgery rządzą! Chyba ciężko znaleźć dodatek, który nie odnalazłby się dobrze w towarzystwie bułki i mięsa. Można również pójść w inną stronę i zrezygnować z mięsnego dodatku. Co powiesz na marchewkowe burgery z kaszą bulgur i sezamem? Będzie warzywnie i bardzo smacznie!

Dla kogo?

Warzywna propozycja świetnie sprawdzi się, gdy wśród Twoich gości znajdą się wegetarianie. Na pewno będzie im miło, że o nich pomyślałeś!

Na jaką okazję?

Marchewkowe burgery z sezamem doskonale sprawdzą się w roli letniej kolacji albo imprezowym przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Korzeń pietruszki jest bardzo popularnym składnikiem w kuchniach Środkowej i Wschodniej Europy. Dzięki dużej odporności na susze rośnie także przez cały rok w Indiach, Chinach, Wietnamie, Nigerii i na Filipinach.

Dla urozmaicenia:

Do marchewkowego burgera przygotować możesz domowy sos czosnkowy – wystarczy tylko gęsty jogurt, szczypta ulubionych ziół i oczywiście – czosnek!