Marchewkowe burgery z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowe burgery z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2

Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3

Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.

Krok 5

Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym i sałatą na boku.

2

Opinie o przepisie

  • Elik

    Elik , 17.02.2022

    Jaką mąkę? Nie ma jej w składnikach

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewkowe burgery z sezamemMarchewkowe burgery z sezamem

Fantazyjne burgery rządzą! Chyba ciężko znaleźć dodatek, który nie odnalazłby się dobrze w towarzystwie bułki i mięsa. Można również pójść w inną stronę i zrezygnować z mięsnego dodatku. Co powiesz na marchewkowe burgery z kaszą bulgur i sezamem? Będzie warzywnie i bardzo smacznie!

Dla kogo?

Warzywna propozycja świetnie sprawdzi się, gdy wśród Twoich gości znajdą się wegetarianie. Na pewno będzie im miło, że o nich pomyślałeś!

Na jaką okazję?

Marchewkowe burgery z sezamem doskonale sprawdzą się w roli letniej kolacji albo imprezowym przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Korzeń pietruszki jest bardzo popularnym składnikiem w kuchniach Środkowej i Wschodniej Europy. Dzięki dużej odporności na susze rośnie także przez cały rok w Indiach, Chinach, Wietnamie, Nigerii i na Filipinach.

Dla urozmaicenia:

Do marchewkowego burgera przygotować możesz domowy sos czosnkowy – wystarczy tylko gęsty jogurt, szczypta ulubionych ziół i oczywiście – czosnek!