Marchewkowe burgery z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowe burgery z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

80 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.

Krok 2

Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3

Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Krok 4

Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.

Krok 5

Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sosem jogurtowym i sałatą na boku.

2

Opinie o przepisie

  • Elik

    Elik , 17.02.2022

    Jaką mąkę? Nie ma jej w składnikach

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowe burgery z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewkowe burgery z sezamemMarchewkowe burgery z sezamem

Fantazyjne burgery rządzą! Chyba ciężko znaleźć dodatek, który nie odnalazłby się dobrze w towarzystwie bułki i mięsa. Można również pójść w inną stronę i zrezygnować z mięsnego dodatku. Co powiesz na marchewkowe burgery z kaszą bulgur i sezamem? Będzie warzywnie i bardzo smacznie!

Dla kogo?

Warzywna propozycja świetnie sprawdzi się, gdy wśród Twoich gości znajdą się wegetarianie. Na pewno będzie im miło, że o nich pomyślałeś!

Na jaką okazję?

Marchewkowe burgery z sezamem doskonale sprawdzą się w roli letniej kolacji albo imprezowym przysmakiem.

Czy wiesz, że?

Korzeń pietruszki jest bardzo popularnym składnikiem w kuchniach Środkowej i Wschodniej Europy. Dzięki dużej odporności na susze rośnie także przez cały rok w Indiach, Chinach, Wietnamie, Nigerii i na Filipinach.

Dla urozmaicenia:

Do marchewkowego burgera przygotować możesz domowy sos czosnkowy – wystarczy tylko gęsty jogurt, szczypta ulubionych ziół i oczywiście – czosnek!