
Składniki
150 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
60 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 2
Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 4
Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.
Krok 5
Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Dobra rada:
Podawaj z sosem jogurtowym i sałatą na boku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewkowe burgery z sezamem
Fantazyjne burgery rządzą! Chyba ciężko znaleźć dodatek, który nie odnalazłby się dobrze w towarzystwie bułki i mięsa. Można również pójść w inną stronę i zrezygnować z mięsnego dodatku. Co powiesz na marchewkowe burgery z kaszą bulgur i sezamem? Będzie warzywnie i bardzo smacznie!
Dla kogo?
Warzywna propozycja świetnie sprawdzi się, gdy wśród Twoich gości znajdą się wegetarianie. Na pewno będzie im miło, że o nich pomyślałeś!
Na jaką okazję?
Marchewkowe burgery z sezamem doskonale sprawdzą się w roli letniej kolacji albo imprezowym przysmakiem.
Czy wiesz, że?
Korzeń pietruszki jest bardzo popularnym składnikiem w kuchniach Środkowej i Wschodniej Europy. Dzięki dużej odporności na susze rośnie także przez cały rok w Indiach, Chinach, Wietnamie, Nigerii i na Filipinach.
Dla urozmaicenia:
Do marchewkowego burgera przygotować możesz domowy sos czosnkowy – wystarczy tylko gęsty jogurt, szczypta ulubionych ziół i oczywiście – czosnek!