
Składniki
150 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
60 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.
Krok 2
Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 4
Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.
Krok 5
Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

Dobra rada:
Podawaj z sosem jogurtowym i sałatą na boku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewkowe burgery z sezamem
Fantazyjne burgery rządzą! Chyba ciężko znaleźć dodatek, który nie odnalazłby się dobrze w towarzystwie bułki i mięsa. Można również pójść w inną stronę i zrezygnować z mięsnego dodatku. Co powiesz na marchewkowe burgery z kaszą bulgur i sezamem? Będzie warzywnie i bardzo smacznie!
Dla kogo?
Warzywna propozycja świetnie sprawdzi się, gdy wśród Twoich gości znajdą się wegetarianie. Na pewno będzie im miło, że o nich pomyślałeś!
Na jaką okazję?
Marchewkowe burgery z sezamem doskonale sprawdzą się w roli letniej kolacji albo imprezowym przysmakiem.
Czy wiesz, że?
Korzeń pietruszki jest bardzo popularnym składnikiem w kuchniach Środkowej i Wschodniej Europy. Dzięki dużej odporności na susze rośnie także przez cały rok w Indiach, Chinach, Wietnamie, Nigerii i na Filipinach.
Dla urozmaicenia:
Do marchewkowego burgera przygotować możesz domowy sos czosnkowy – wystarczy tylko gęsty jogurt, szczypta ulubionych ziół i oczywiście – czosnek!