
Składniki
60 gramów
5 gramów
40 gramów
25 gramów
40 gramów
2 sztuki
180 gramów
40 gramów
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj razem majonez i pesto.
Krok 2
Pokrój pomidorki koktajlowe w ćwiartki, a pomidory suszone w paski. Wymieszaj je ze szpinakiem i odrobiną zalewy z suszonych pomidorów.
Krok 3
Usmaż roślinne burgery na 2 łyżeczkach oleju przez 2 minuty każdą ze stron, aż do zrumienienia.
Krok 4
Przekrój bułki na pół i delikatnie je opiecz.
Krok 5
Posmaruj bułki przygotowanym wcześniej sosem. Na spód ułóż połowę szpinaku z pomidorami i usmażonego burgera. Następnie pokrusz roślinną alternatywę dla sera i nałóż drugą warstwę szpinaku z pomidorami. Od góry przykryj bułką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger we włoskim stylu
Mimo że włoskie kulinaria raczej nie kojarzą się z burgerami, to przecież właśnie o to chodzi w kuchni, by kombinować, eksperymentować i miksować najróżniejsze produkty, tworząc zupełnie nowe receptury. Zamiast kolejny raz serwować spaghetti, sprawdź przepis na burgera we włoskim stylu.
Dla kogo? Wiele włoskich dań bazuje na świeżych, warzywnych składnikach. Receptury prosto z Półwyspu Apenińskiego są więc skarbnicą wiedzy i inspiracji dla wszystkich osób, poszukujących pysznych patentów na warzywne posiłki – włoski burger zdecydowanie się do nich zalicza.
Na jaką okazję? Burgery już dawno przestały być postrzegane w kategorii bezwartościowego fast foodu. Specjał inspirowany tym, co we włoskiej kuchni najlepsze jest pomysłem na lunch, obiad albo kolację, na który można pozwolić sobie bez wyrzutów sumienia.
Czy wiesz, że? W przepisie na burgera po włosku możesz użyć czerwonego pesto z suszonych pomidorów albo zielonego z bazylii. Jeśli chcesz wyjść poza kulinarne schematy, postaw na pesto z jarmużu lub pietruszki.
Dla urozmaicenia: Włoski charakter burgera roślinnego podkreślisz, dodając oliwki oraz rukolę.