
Składniki
500 gramów
3 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż na nią dwie całe piersi z kurczaka. Mięso obsmażaj do momentu, aż ładnie się zarumieni.

Krok 2
Przygotuj sos. W misce połącz rozgnieciony czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sos tabasco, sól i sok z cytryny. Wymieszaj całość do dokładnego połączenia się składników.

Krok 3
Sos dodaj do kurczaka. Od momentu zagotowania duś pod przykryciem 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4
Wyjmij filety z kurczaka na deskę do krojenia. Za pomocą widelca podziel mięso na drobne włókna po czym wrzucić ponownie do sosu. Wymieszaj składniki i gotuj, do czasu, kiedy woda odparuje i całość nieco zgęstnieje. Tak przygotowanego kurczaka wyłóż na wcześniej przekrojoną bułkę. Smacznego!


Dobra rada:
Aromatyczny burger z kurczakiem możesz przygotować też w wersji łagodnej. Zrezygnuj wtedy z dodania sosu tabasco.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczny burger z kurczakiem
Choć burgery kojarzą się głównie z bogato nafaszerowaną bułką z dodatkiem mięsa wołowego, cebuli, sałaty i piklowanych ogórków, to warto wypróbować przepis na nieco lżejszą odmianę tego dania – burger z kurczakiem. Niezwykle prosty w wykonaniu przepis pozwoli przyrządzić naprawdę smacznego burgera, którego smak można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki.
Dla kogo?
Aromatyczny burger z kurczakiem to danie dla osób, które preferują chude mięso drobiowe. Taka sycąca kanapka na gorąco powinna przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Na jaką okazję?
Przygotuj burgera z kurczakiem na obiad lub kolację. To proste danie będzie też świetną propozycją jako przekąska na ciepło podczas rodzinnej imprezy w domu lub ogrodzie.
Czy wiesz, że?
Gotowe bułki do burgerów dostaniesz w większości marketów. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować w kuchni wypróbuj nasz przepis na bułki do burgerów i przygotuj je we własnej kuchni.
Dla urozmaicenia:
Aromatyczny burgera z farszem z kurczaka będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy dodasz do niego ulubione dodatki. Możliwości są ogromne. Mogą to być świeże warzywa, zioła lub aromatyczne przyprawy. Wedle uznania!






























