
Składniki
300 gramów
4 sztuki
375 gramów
280 gramów
280 gramów
16 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1.5 łyżeczki
3 sztuki
60 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną marchewkę utrzeć na tarce na drobno.
Krok 2
Orzechy włoskie posiekać nożem.
Krok 3
Jaja miksujemy razem z brązowym cukrem oraz cukierem wanilinowy na puszystą masę.
Krok 4
Za pomocą blendera przygotować przyprawę. Zblendować imbir, cynamon, goździki oraz anyż na drobny piasek. Odmierzyć 3 płaskie łyżeczki przygotowanej przyprawy.
Krok 5
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz piernikową przyprawę.
Krok 6
Sypkie produkty dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować.
Krok 7
Dodać marchewkę, rozstopione masło (175 g) oraz orzechy, ponownie miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 8
Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Krok 9
Przez pierwsze 30 min pieczemy w temperaturze 200 stopni, a później kolejne 30/35 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Krok 10
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 11
200 g miękkiego masła ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitnego kremu.
Krok 12
Krem budyniowy wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2h. Przed podaniem ciasta możemy je udekorować różami z jabłek i ciasta francuskiego oraz gruszkowym jeżem.
Krok 13
Życzę smacznego!

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej