
Składniki
300 gramów
4 sztuki
375 gramów
280 gramów
280 gramów
16 gramów
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1.5 łyżeczki
3 sztuki
60 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obraną marchewkę utrzeć na tarce na drobno.
Krok 2
Orzechy włoskie posiekać nożem.
Krok 3
Jaja miksujemy razem z brązowym cukrem oraz cukierem wanilinowy na puszystą masę.
Krok 4
Za pomocą blendera przygotować przyprawę. Zblendować imbir, cynamon, goździki oraz anyż na drobny piasek. Odmierzyć 3 płaskie łyżeczki przygotowanej przyprawy.
Krok 5
Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz piernikową przyprawę.
Krok 6
Sypkie produkty dodać do masy jajecznej i ponownie zmiksować.
Krok 7
Dodać marchewkę, rozstopione masło (175 g) oraz orzechy, ponownie miksujemy na wolnych obrotach.
Krok 8
Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto.
Krok 9
Przez pierwsze 30 min pieczemy w temperaturze 200 stopni, a później kolejne 30/35 min w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Krok 10
Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 11
200 g miękkiego masła ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitnego kremu.
Krok 12
Krem budyniowy wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2h. Przed podaniem ciasta możemy je udekorować różami z jabłek i ciasta francuskiego oraz gruszkowym jeżem.
Krok 13
Życzę smacznego!

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























