
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
500 mililitrów
1 słoik
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
5 sztuk
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
4 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.

Krok 3
Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 4
Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.

Krok 5
Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać też inne zioła np. bazylię , wykorzystać suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z orzechami w maladze
Szukasz pomysłu na danie z indyka? Mamy coś dla ciebie! Indyk z dodatkiem owoców, deserowego wina i garści orzechów mięso nabierze zupełnie nowego smaku. Nie wierzysz? Przekonaj się! Przygotuj indyka z orzechami w maladze. Idziemy o zakład, że na długo zapamiętasz ten przepis.
Dla kogo?
Dla miłośników różnorodnych smaków na talerzu. Ostro i słodko jednocześnie? Szaleństwo w kuchni to podstawa!
Na jaką okazję?
Indyk z orzechami w maladze to świetna propozycja na przekąskę. Smakuje wybornie, zwłaszcza w towarzystwie hiszpańskiej muzyki.
Czy wiesz, że?
Malaga to słodkie wino pochodzące z Hiszpanii, a ściślej z regionu Andaluzja. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim aromatem. Niektórzy twierdzą, że jego smak przypomina oblane w karmelu rodzynki.
Dla urozmaicenia:
Do farszu możesz też dodać inne zioła, np. bazylię, lub wykorzystać suszone pomidory.