Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
500 mililitrów
1 słoik
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
5 sztuk
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
4 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.
Krok 3
Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
Krok 4
Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.
Krok 5
Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.
Dobra rada:
Do farszu możesz dodać też inne zioła np. bazylię , wykorzystać suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z orzechami w maladze
Szukasz pomysłu na danie z indyka? Mamy coś dla ciebie! Indyk z dodatkiem owoców, deserowego wina i garści orzechów mięso nabierze zupełnie nowego smaku. Nie wierzysz? Przekonaj się! Przygotuj indyka z orzechami w maladze. Idziemy o zakład, że na długo zapamiętasz ten przepis.
Dla kogo?
Dla miłośników różnorodnych smaków na talerzu. Ostro i słodko jednocześnie? Szaleństwo w kuchni to podstawa!
Na jaką okazję?
Indyk z orzechami w maladze to świetna propozycja na przekąskę. Smakuje wybornie, zwłaszcza w towarzystwie hiszpańskiej muzyki.
Czy wiesz, że?
Malaga to słodkie wino pochodzące z Hiszpanii, a ściślej z regionu Andaluzja. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim aromatem. Niektórzy twierdzą, że jego smak przypomina oblane w karmelu rodzynki.
Dla urozmaicenia:
Do farszu możesz też dodać inne zioła, np. bazylię, lub wykorzystać suszone pomidory.