Indyk z orzechami w maladze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk z orzechami w maladze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżka

500 mililitrów

1 słoik

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

5 sztuk

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

4 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.

Indyk z orzechami w maladze - Krok 1

Krok 2

Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.

Indyk z orzechami w maladze - Krok 2

Krok 3

Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Indyk z orzechami w maladze - Krok 3

Krok 4

Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.

Indyk z orzechami w maladze - Krok 4

Krok 5

Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.

Indyk z orzechami w maladze - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać też inne zioła np. bazylię , wykorzystać suszone pomidory.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk z orzechami w maladze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk z orzechami w maladzeIndyk z orzechami w maladze

Szukasz pomysłu na danie z indyka? Mamy coś dla ciebie! Indyk z dodatkiem owoców, deserowego wina i garści orzechów mięso nabierze zupełnie nowego smaku. Nie wierzysz? Przekonaj się! Przygotuj indyka z orzechami w maladze. Idziemy o zakład, że na długo zapamiętasz ten przepis.

Dla kogo?

Dla miłośników różnorodnych smaków na talerzu. Ostro i słodko jednocześnie? Szaleństwo w kuchni to podstawa!

Na jaką okazję?

Indyk z orzechami w maladze to świetna propozycja na przekąskę. Smakuje wybornie, zwłaszcza w towarzystwie hiszpańskiej muzyki.

Czy wiesz, że?

Malaga to słodkie wino pochodzące z Hiszpanii, a ściślej z regionu Andaluzja. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim aromatem. Niektórzy twierdzą, że jego smak przypomina oblane w karmelu rodzynki.

Dla urozmaicenia:

Do farszu możesz też dodać inne zioła, np. bazylię, lub wykorzystać suszone pomidory.