Domowe burgery mogą z powodzeniem konkurować z tymi, które są sprzedawane w modnych food truckach. Ich sekret? Wysokiej jakości kotlety, chrupiące warzywa i odpowiednie sosy. Oto pięć dodatków, dzięki którym przyrządzisz idealnego hamburgera.

1. Roślinny strączkowe

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić hamburgera wege, zacznij od strączków. Świetnie sprawdzi się fasola i cieciorka, do tego Twój ulubiony sos i dodatki. Sprawdź nasz przepis na soczystszego burgera z warzyw strączkowych.

 

2. Owoce

Zastanawiasz się, jakie dodatki sprawią, że przyrządzony przez Ciebie hamburger będzie wyjątkowy? Przygotuj go ze świeżymi lub grillowanymi owocami. Odpowiednie będą plastry ananasa i gruszki z rusztu. Pierwszy z wymienionych będzie pasował do tofu burgera. Dobrze sprawdzi się również słodkie mango z kremowym miąższem. Czarne winogrona w połączeniu z wołowym burgerem? Dlaczego nie! Próbuj różnych kombinacji smaków.

3. Sery

Ważnym składnikiem hamburgera, a właściwie cheeseburgera, jest ser. Odpowiednio dobrany, delikatnie stopiony, nie tylko uatrakcyjni jego smak, ale również połączy składniki w bułce. Wykorzystaj ten o kremowej konsystencji – świetnie sprawdzi się pleśniowy np. gorgonzola lub brie. Również mozzarella i feta nadadzą cheeseburgerowi właściwą strukturę. Jego smak podkreśli także dodatek kilku płatków parmezanu. Możesz również użyć standardowych serów, takich jak gouda czy ementaler. Dobrym wyborem będzie również cheddar – dodaj go do cheeseburgera z tego przepisu.

4. Sosy i dipy

Istotnym dodatkiem są również sosy. Możliwości łączenia smaków jest wiele. Jeśli stawiasz na klasyczne, wybierz wysokiej jakości ketchup, który nada Twojemu burgerowi wyrazistości. Sprawdzi się również przygotowywana na jego bazie salsa. Użyj jej do doprawienia hamburgera z pomidorową salsą. Jeśli chcesz, aby burger miał słodki posmak – wykorzystaj ananasowe chutney lub sos tysiąca wysp. BBQ i wasabi sprawdzi się w przypadku, gdy chcesz nadać hamburgerowi pikanterii. Intensywny smak uzyskasz też dzięki użyciu, pochodzącego z Indii, sosu curry.

5. Sałaty

Ostatnim, ale ważnym składnikiem wielu hamburgerów jest sałata. Raczej wybieraj jej twarde i kruche odmiany, takie jak iceberg, rzymską czy lodową. Tę ostatnią wykorzystasz do burgera po meksykańsku. Sałaty z delikatnymi liśćmi szybko zwiędną w zetknięciu z gorącym kotletem. Nie sprawdzi się zatem roszponka czy rukola.

 

Możliwości przygotowania smacznych hamburgerów jest wiele – koniecznie użyj proponowanych przez nas składników, by przyrządzić wyjątkowo smaczne przekąski.