Cheeseburger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

293 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

1 sztuka

1 łyżka

4 plastry

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.

Krok 2

Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.

Krok 3

Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Kustra

    Renata Kustra

    Do końca tygodnia rozdają hamburgery za darmo w McDonald od 7 do 8 rano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Rowr Wróbel

    Robert Rowr Wróbel

    Jajko ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheeseburgerCheeseburger

Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Kluczowym składnikiem burgerów jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Burgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz je na patelni grillowej. Na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem. Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.