
Składniki
4 sztuki
450 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.
Krok 2
Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.
Krok 3
Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

Dobra rada:
Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cheeseburger
Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Ominie cię stanie w długich kolejkach do najpopularniejszych burgerowni. Dodatkowo warto pamiętać, że nic nie może równać się ze smakiem domowych cheeseburgerów. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.
Dla kogo? Nasz przepis na cheeseburgera idealnie sprawdzi się dla pasjonatów gotowania, uwielbiających odtwarzać w domowym zaciszu receptury potraw, które aktualnie królują w barach i restauracjach. Cheeseburger nigdy nie wychodzi z mody.
Na jaką okazję? Po przepis na cheeseburgera sięgnij, gdy znudziło cię już przygotowywanie na obiad kotletów mielonych. To zupełnie inna bajka! Jak zrobić cheeseburgera, który będzie rozpływać się w ustach? Przede wszystkim na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem.
Czy wiesz, że? Kluczowym składnikiem domowego cheeseburgera jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Domowe cheeseburgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz mięso na patelni grillowej.
Dla urozmaicenia: Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Dla odmiany warto użyć batatów. Jak jeszcze modyfikować cheeseburgera? Przepis równie dobrze może uwzględniać użycie kotletów z piersi kurczaka lub indyka zamiast mielonej wołowiny.