Cheeseburger przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cheeseburger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

4 plastry

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.

Krok 2

Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.

Krok 3

Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Kustra

    Renata Kustra , 23.11.2016

    Do końca tygodnia rozdają hamburgery za darmo w McDonald od 7 do 8 rano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Rowr Wróbel

    Robert Rowr Wróbel , 14.11.2016

    Jajko ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheeseburgerCheeseburger

Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Kluczowym składnikiem burgerów jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Burgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz je na patelni grillowej. Na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem. Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.