Cheeseburger przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cheeseburger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

349 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

4 plastry

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.

Krok 2

Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.

Krok 3

Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Kustra

    Renata Kustra , 23.11.2016

    Do końca tygodnia rozdają hamburgery za darmo w McDonald od 7 do 8 rano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Rowr Wróbel

    Robert Rowr Wróbel , 14.11.2016

    Jajko ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheeseburgerCheeseburger

Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Ominie cię stanie w długich kolejkach do najpopularniejszych burgerowni. Dodatkowo warto pamiętać, że nic nie może równać się ze smakiem domowych cheeseburgerów. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.

Dla kogo? Nasz przepis na cheeseburgera idealnie sprawdzi się dla pasjonatów gotowania, uwielbiających odtwarzać w domowym zaciszu receptury potraw, które aktualnie królują w barach i restauracjach. Cheeseburger nigdy nie wychodzi z mody.

Na jaką okazję? Po przepis na cheeseburgera sięgnij, gdy znudziło cię już przygotowywanie na obiad kotletów mielonych. To zupełnie inna bajka! Jak zrobić cheeseburgera, który będzie rozpływać się w ustach? Przede wszystkim na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem.

Czy wiesz, że? Kluczowym składnikiem domowego cheeseburgera jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Domowe cheeseburgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz mięso na patelni grillowej.

Dla urozmaicenia: Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Dla odmiany warto użyć batatów. Jak jeszcze modyfikować cheeseburgera? Przepis równie dobrze może uwzględniać użycie kotletów z piersi kurczaka lub indyka zamiast mielonej wołowiny.