
Składniki
4 sztuki
450 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.
Krok 2
Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.
Krok 3
Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

Dobra rada:
Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cheeseburger
Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Ominie cię stanie w długich kolejkach do najpopularniejszych burgerowni. Dodatkowo warto pamiętać, że nic nie może równać się ze smakiem domowych cheeseburgerów. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.
Dla kogo? Nasz przepis na cheeseburgera idealnie sprawdzi się dla pasjonatów gotowania, uwielbiających odtwarzać w domowym zaciszu receptury potraw, które aktualnie królują w barach i restauracjach. Cheeseburger nigdy nie wychodzi z mody.
Na jaką okazję? Po przepis na cheeseburgera sięgnij, gdy znudziło cię już przygotowywanie na obiad kotletów mielonych. To zupełnie inna bajka! Jak zrobić cheeseburgera, który będzie rozpływać się w ustach? Przede wszystkim na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem.
Czy wiesz, że? Kluczowym składnikiem domowego cheeseburgera jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Domowe cheeseburgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz mięso na patelni grillowej.
Dla urozmaicenia: Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Dla odmiany warto użyć batatów. Jak jeszcze modyfikować cheeseburgera? Przepis równie dobrze może uwzględniać użycie kotletów z piersi kurczaka lub indyka zamiast mielonej wołowiny.




































