Cheeseburger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

4 plastry

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.

Krok 2

Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.

Krok 3

Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.

2

Opinie o przepisie

  • Renata Kustra

    Renata Kustra , 23.11.2016

    Do końca tygodnia rozdają hamburgery za darmo w McDonald od 7 do 8 rano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Rowr Wróbel

    Robert Rowr Wróbel , 14.11.2016

    Jajko ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheeseburgerCheeseburger

Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Kluczowym składnikiem burgerów jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Burgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz je na patelni grillowej. Na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem. Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.