Chleb z mąki kukurydzianej
z serową nutą

- Krok 1Piekarnik nagrzej do 180 °C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.
- Krok 2W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.
- Krok 3Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
- Krok 4Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

Chleb z mąki kukurydzianej
Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a osobno połącz jajka, margarynę oraz maślankę – ten napój lekko zakwasi chleb. Następnie dokładnie połącz płynne i suche składniki, aż uzyskasz jednolitą gładką masę, po czym przełóż ją do formy na keks. Wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby ciasto nie kleiło się do ścianek. Piecz chleb przez około godzinę i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy wypiek można jeść na słono (z szynką, serami albo pastą rybną) lub na słodko, gdyż doskonale komponuje się z dżemem, powidłami i miodem. Upiecz go i ciesz się smakiem wyśmienitego domowego pieczywa!