Chleb z mąki kukurydzianej - przepis bez drożdży | Przepisy.pl pixel

Chleb z mąki kukurydzianej

z serową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.

Krok 3

Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 4

Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę na chleb z mąki kukurydzianej i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby chleb z mąki kukurydzianej miał bardziej chrupiącą skórkę, przed włożeniem go do piekarnika, posmaruj wierzch odrobiną wody lub oliwy z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z mąki kukurydzianejChleb z mąki kukurydzianej

Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem.

Dla kogo?

Przepis na chleb z mąki kukurydzianej sprawdzi się idealnie w menu osób, które preferują dania bezglutenowe lub poszukują alternatyw dla tradycyjnego chleba.

Na jaką okazję?

Chleb z mąki kukurydzianej będzie świetnym wyborem na codzienny posiłek, ale również na spotkania towarzyskie jako alternatywa do kanapek czy dodatków do zup. Można go podać na śniadanie, lunch lub kolację.

Czy wiesz, że?

Chleb z mąki kukurydzianej jest bardzo prosty do przygotowania, a dzięki zawartości mąki kukurydzianej, ma charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Jest doskonałą alternatywą dla osób unikających pszenicy lub glutenu. Jak upiec chleb z mąki kukurydzianej? Wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta można dodać zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, by nadać mu więcej charakteru.

Chleb z mąki kukurydzianej może być użyty zamiast zwykłego chleba w przepisach takich jak kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą lub chrupki z serkiem. Smacznego!