Chleb z mąki kukurydzianej - przepis bez drożdży | Przepisy.pl pixel

Chleb z mąki kukurydzianej

z serową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.

Krok 3

Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 4

Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę na chleb z mąki kukurydzianej i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby chleb z mąki kukurydzianej miał bardziej chrupiącą skórkę, przed włożeniem go do piekarnika, posmaruj wierzch odrobiną wody lub oliwy z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Moczka śląska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z mąki kukurydzianejChleb z mąki kukurydzianej

Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem.

Dla kogo?

Przepis na chleb z mąki kukurydzianej sprawdzi się idealnie w menu osób, które preferują dania bezglutenowe lub poszukują alternatyw dla tradycyjnego chleba.

Na jaką okazję?

Chleb z mąki kukurydzianej będzie świetnym wyborem na codzienny posiłek, ale również na spotkania towarzyskie jako alternatywa do kanapek czy dodatków do zup. Można go podać na śniadanie, lunch lub kolację.

Czy wiesz, że?

Chleb z mąki kukurydzianej jest bardzo prosty do przygotowania, a dzięki zawartości mąki kukurydzianej, ma charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Jest doskonałą alternatywą dla osób unikających pszenicy lub glutenu. Jak upiec chleb z mąki kukurydzianej? Wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta można dodać zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, by nadać mu więcej charakteru.

Chleb z mąki kukurydzianej może być użyty zamiast zwykłego chleba w przepisach takich jak kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą lub chrupki z serkiem. Smacznego!