Chleb z mąki kukurydzianej - przepis bez drożdży | Przepisy.pl pixel

Chleb z mąki kukurydzianej

z serową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.

Krok 3

Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 4

Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę na chleb z mąki kukurydzianej i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby chleb z mąki kukurydzianej miał bardziej chrupiącą skórkę, przed włożeniem go do piekarnika, posmaruj wierzch odrobiną wody lub oliwy z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki z cukinią
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z mąki kukurydzianejChleb z mąki kukurydzianej

Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem.

Dla kogo?

Przepis na chleb z mąki kukurydzianej sprawdzi się idealnie w menu osób, które preferują dania bezglutenowe lub poszukują alternatyw dla tradycyjnego chleba.

Na jaką okazję?

Chleb z mąki kukurydzianej będzie świetnym wyborem na codzienny posiłek, ale również na spotkania towarzyskie jako alternatywa do kanapek czy dodatków do zup. Można go podać na śniadanie, lunch lub kolację.

Czy wiesz, że?

Chleb z mąki kukurydzianej jest bardzo prosty do przygotowania, a dzięki zawartości mąki kukurydzianej, ma charakterystyczny, lekko słodkawy smak. Jest doskonałą alternatywą dla osób unikających pszenicy lub glutenu. Jak upiec chleb z mąki kukurydzianej? Wystarczy wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta można dodać zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, by nadać mu więcej charakteru.

Chleb z mąki kukurydzianej może być użyty zamiast zwykłego chleba w przepisach takich jak kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką i kukurydzą lub chrupki z serkiem. Smacznego!