Chleb z mąki kukurydzianej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z mąki kukurydzianej

z serową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 °C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.

Krok 3

Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 4

Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z mąki kukurydzianejChleb z mąki kukurydzianej

Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a osobno połącz jajka, margarynę oraz maślankę – ten napój lekko zakwasi chleb. Następnie dokładnie połącz płynne i suche składniki, aż uzyskasz jednolitą gładką masę, po czym przełóż ją do formy na keks. Wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby ciasto nie kleiło się do ścianek. Piecz chleb przez około godzinę i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy wypiek można jeść na słono (z szynką, serami albo pastą rybną) lub na słodko, gdyż doskonale komponuje się z dżemem, powidłami i miodem. Upiecz go i ciesz się smakiem wyśmienitego domowego pieczywa!