Chleb z mąki kukurydzianej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z mąki kukurydzianej

z serową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 °C. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, zawartość opakowania Knorr, sól oraz proszek do pieczenia.

Krok 2

W osobnej misce wymieszaj jajka z margaryną oraz maślanką.

Krok 3

Następnie połącz płynne składniki z suchymi i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Krok 4

Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Przełóż do niej masę i wstaw do piekarnika na 50-60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z mąki kukurydzianej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z mąki kukurydzianejChleb z mąki kukurydzianej

Kanapki to wciąż jedne z najczęściej spożywanych śniadaniowych posiłków. Można urozmaicać je nie tylko dzięki dodatkom, ale także gatunkom pieczywa. Chleb z mąki kukurydzianej z serową nutą będzie dobrą alternatywą dla często spotykanych żytnich czy pszennych – jest miękki, puszysty i ma oryginalną żółtą barwę. Dodatek sosu serowego sprawia, że naturalna słodycz mąki kukurydzianej zostaje przełamana słonym smakiem. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, a osobno połącz jajka, margarynę oraz maślankę – ten napój lekko zakwasi chleb. Następnie dokładnie połącz płynne i suche składniki, aż uzyskasz jednolitą gładką masę, po czym przełóż ją do formy na keks. Wyłóż ją papierem do pieczenia, żeby ciasto nie kleiło się do ścianek. Piecz chleb przez około godzinę i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy wypiek można jeść na słono (z szynką, serami albo pastą rybną) lub na słodko, gdyż doskonale komponuje się z dżemem, powidłami i miodem. Upiecz go i ciesz się smakiem wyśmienitego domowego pieczywa!