Łamańce (suchary) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łamańce (suchary)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

500 gramów

masa makowa:

1 kilogram

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

Łamańce (suchary) - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.

Łamańce (suchary) - Krok 2

Krok 3

Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.

Łamańce (suchary) - Krok 3

Krok 4

Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.

Łamańce (suchary) - Krok 4

Krok 5

Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.

Łamańce (suchary) - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Kuchnia u mnie nietypowa. ale warta spróbowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Kuchnia u mnie nietypowa. ale warta spróbowania.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łamańce (suchary) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łamańce (suchary)Łamańce (suchary)

Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są daniem, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Warto jednak spopularyzować suchary i podobne potrawy bożonarodzeniowe, które możecie przygotować na co dzień. Będą doskonałą alternatywą dla ciastek czy innych łakoci. Wyróżnia je przede wszystkim łatwość przygotowania. Nie musicie mieć umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z łamańcami poradzi sobie nawet amator, stawiający dopiero swoje pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Suchary-łamańce przeznaczone są dla każdego miłośnika słodyczy i tradycyjnej polskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Zgodnie z tradycją przede wszystkim na wigilię. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby święta mieć częściej i przygotowywać łamańce-suchary na przykład na domowe imprezy, zamiast klasycznych deserów.

Czy wiesz, że?

Suchary to pieczywo, które dzięki możliwości jego długiego przechowywania, sprawdza się w różnych warunkach, szczególnie podczas długich wypraw. Najstarszy na świecie suchar pochodzi z około 1852 roku.

Dla urozmaicenia:

Aby zaoszczędzić czas, do łamańców możesz wykorzystać gotowe masy makowe dostępne w sklepach.