
Składniki
ciasto:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
500 gramów
masa makowa:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.

Krok 3
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.

Krok 4
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.

Krok 5
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łamańce (suchary)
Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są daniem, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Warto jednak spopularyzować suchary i podobne potrawy bożonarodzeniowe, które możecie przygotować na co dzień. Będą doskonałą alternatywą dla ciastek czy innych łakoci. Wyróżnia je przede wszystkim łatwość przygotowania. Nie musicie mieć umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z łamańcami poradzi sobie nawet amator, stawiający dopiero swoje pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Suchary-łamańce przeznaczone są dla każdego miłośnika słodyczy i tradycyjnej polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Zgodnie z tradycją przede wszystkim na wigilię. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby święta mieć częściej i przygotowywać łamańce-suchary na przykład na domowe imprezy, zamiast klasycznych deserów.
Czy wiesz, że?
Suchary to pieczywo, które dzięki możliwości jego długiego przechowywania, sprawdza się w różnych warunkach, szczególnie podczas długich wypraw. Najstarszy na świecie suchar pochodzi z około 1852 roku.
Dla urozmaicenia:
Aby zaoszczędzić czas, do łamańców możesz wykorzystać gotowe masy makowe dostępne w sklepach.