
Składniki
ciasto:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
500 gramów
masa makowa:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.
Krok 3
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.
Krok 4
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.
Krok 5
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łamańce (suchary)
Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są daniem, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Warto jednak spopularyzować suchary i podobne potrawy bożonarodzeniowe, które możecie przygotować na co dzień. Będą doskonałą alternatywą dla ciastek czy innych łakoci. Wyróżnia je przede wszystkim łatwość przygotowania. Nie musicie mieć umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z łamańcami poradzi sobie nawet amator, stawiający dopiero swoje pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Suchary-łamańce przeznaczone są dla każdego miłośnika słodyczy i tradycyjnej polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Zgodnie z tradycją przede wszystkim na wigilię. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby święta mieć częściej i przygotowywać łamańce-suchary na przykład na domowe imprezy, zamiast klasycznych deserów.
Czy wiesz, że?
Suchary to pieczywo, które dzięki możliwości jego długiego przechowywania, sprawdza się w różnych warunkach, szczególnie podczas długich wypraw. Najstarszy na świecie suchar pochodzi z około 1852 roku.
Dla urozmaicenia:
Aby zaoszczędzić czas, do łamańców możesz wykorzystać gotowe masy makowe dostępne w sklepach.