
Składniki
ciasto:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
500 gramów
masa makowa:
1 kilogram
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

Krok 2
Rozwałkuj, podziel na części wielkości blaszki do pieczenia, upiecz na złoty kolor.

Krok 3
Kiedy ciasto wystygnie, połam je na kawałki wielkości łazanek.

Krok 4
Mak sparz najlepiej mlekiem, przemiel wymieszaj z cukrem, olejkiem migdałowym, posiekanymi orzechami i miodem. Można również użyć gotowej masy makowej.

Krok 5
Ciasto lekko zlej wrzącą wodą i wymieszaj z makiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łamańce (suchary)
Łamańce tradycyjnie kojarzone są najczęściej z Bożym Narodzeniem. W niektórych regionach są daniem, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Warto jednak spopularyzować suchary i podobne potrawy bożonarodzeniowe, które możecie przygotować na co dzień. Będą doskonałą alternatywą dla ciastek czy innych łakoci. Wyróżnia je przede wszystkim łatwość przygotowania. Nie musicie mieć umiejętności cukierniczych na poziomie mistrzowskim – z łamańcami poradzi sobie nawet amator, stawiający dopiero swoje pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Suchary-łamańce przeznaczone są dla każdego miłośnika słodyczy i tradycyjnej polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Zgodnie z tradycją przede wszystkim na wigilię. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby święta mieć częściej i przygotowywać łamańce-suchary na przykład na domowe imprezy, zamiast klasycznych deserów.
Czy wiesz, że?
Suchary to pieczywo, które dzięki możliwości jego długiego przechowywania, sprawdza się w różnych warunkach, szczególnie podczas długich wypraw. Najstarszy na świecie suchar pochodzi z około 1852 roku.
Dla urozmaicenia:
Aby zaoszczędzić czas, do łamańców możesz wykorzystać gotowe masy makowe dostępne w sklepach.































