Pierogi z brzoskwiniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
166 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Ochłodzone ciasto rozwałkuj.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 centymetrów, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Martyna X

    Martyna X , 03.02.2016

    mniam! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewqa Ewa

    Ewqa Ewa , 16.04.2015

    Wychodza cudowne ! :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej