Pierogi z brzoskwiniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

158 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 dekagramów

30 dekagramów

4 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę z dodatkiem soli zmieszaj z ochłodzonym masłem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 1

Krok 2

Dodaj śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 2

Krok 3

Ochłodzone ciasto rozwałkuj.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 3

Krok 4

Pokrój na kwadraty o boku 8 - 9 centymetrów, na każdym połóż dobrze osączoną ćwiartkę brzoskwini i starannie zlep brzegi ciasta.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 4

Krok 5

Pierożki posmaruj jajkiem, aby podczas pieczenia nabrały złotego koloru. Ułóż ciastka na blasze i piecz około 30 minut w temperaturze 200ºC.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 5

Krok 6

Pierożki można też smażyć na głębokim tłuszczu jak pączki, po 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu należy je osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pierożki pieczone lub smażone posypać cukrem pudrem.

Pierogi z brzoskwiniami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Martyna Szafarowicz

    Martyna Szafarowicz, 03.02.2016

    mniam! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewqa Ewa

    Ewqa Ewa, 16.04.2015

    Wychodza cudowne ! :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gofry ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej