
Składniki
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
0.5 pęczka
50 mililitrów
1 szczypta
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z winem i oliwą. Dodaj pieprz, sok z limonki oraz pokrojoną kolendrę.
Krok 2
Krewetki obierz (nie odrywaj całkowicie skorupek) i oczyść. Filet ryby pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
Rybę oraz krewetki zanurz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut. Patyki do szaszłyków namocz w wodzie, co zapobiegnie paleniu się ich na grillu.
Krok 4
Po tym czasie nabijaj na patyki na przemian zamarynowaną rybę i krewetki. Smaż 2-3 minuty na dobrze rozgrzanym grillu. Podawaj z ryżem i ulubionym dipem, np. majonezowym z czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyczki z owoców morza z grilla
Wypróbuj nasz przepis na szaszłyki z owoców morza z grilla, i przekonaj się, jakie to łatwe i smaczne danie. Tego typu szaszłyki nie tylko stanowią ozdobę stołu, ale są także ciekawą alternatywą dla najpopularniejszych dań z grilla. Aby uzyskać pożądany smak, potrzebna będzie odpowiednia marynata. Zacznij przyrządzanie posiłku właśnie od niej, ponieważ resztę składników będzie trzeba trzymać w zalewie przez około pół godziny. Do jej przygotowania potrzebne będą przyprawy, sok z limonki oraz oliwa. Wybierając pikantniejszą wersję marynaty (np. z dodatkiem czosnku lub papryczki chili), nadasz delikatnym szaszłykom wyrazistszy smak. Zamarynowane krewetki oraz filety rybne nabijaj na namoczone wcześniej w wodzie patyczki, przez co unikniesz ich przypalenia w trakcie grillowania. Z tak przygotowanym daniem dobrze skomponuje się sos, na przykład andaluzyjski lub o smaku czosnkowym. Całość podawaj z białym ryżem, przyozdobioną ćwiartkami limonki i świeżymi ziołami. Życzymy przyjemnego i smacznego grillowania!