Szaszłyczki z owoców morza z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyczki z owoców morza z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

0.5 pęczka

50 mililitrów

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z winem i oliwą. Dodaj pieprz, sok z limonki oraz pokrojoną kolendrę.

Krok 2

Krewetki obierz (nie odrywaj całkowicie skorupek) i oczyść. Filet ryby pokrój w grubą kostkę.

Krok 3

Rybę oraz krewetki zanurz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut. Patyki do szaszłyków namocz w wodzie, co zapobiegnie paleniu się ich na grillu.

Krok 4

Po tym czasie nabijaj na patyki na przemian zamarynowaną rybę i krewetki. Smaż 2-3 minuty na dobrze rozgrzanym grillu. Podawaj z ryżem i ulubionym dipem, np. majonezowym z czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyczki z owoców morza z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyczki z owoców morza z grillaSzaszłyczki z owoców morza z grilla

Wypróbuj nasz przepis na szaszłyki z owoców morza z grilla, i przekonaj się, jakie to łatwe i smaczne danie. Tego typu szaszłyki nie tylko stanowią ozdobę stołu, ale są także ciekawą alternatywą dla najpopularniejszych dań z grilla. Aby uzyskać pożądany smak, potrzebna będzie odpowiednia marynata. Zacznij przyrządzanie posiłku właśnie od niej, ponieważ resztę składników będzie trzeba trzymać w zalewie przez około pół godziny. Do jej przygotowania potrzebne będą przyprawy, sok z limonki oraz oliwa. Wybierając pikantniejszą wersję marynaty (np. z dodatkiem czosnku lub papryczki chili), nadasz delikatnym szaszłykom wyrazistszy smak. Zamarynowane krewetki oraz filety rybne nabijaj na namoczone wcześniej w wodzie patyczki, przez co unikniesz ich przypalenia w trakcie grillowania. Z tak przygotowanym daniem dobrze skomponuje się sos, na przykład andaluzyjski lub o smaku czosnkowym. Całość podawaj z białym ryżem, przyozdobioną ćwiartkami limonki i świeżymi ziołami. Życzymy przyjemnego i smacznego grillowania!