Składniki
1 sztuka
5 sztuk
50 gramów
marynata:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
5 ziaren
2 sztuki
125 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.
Krok 3
Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.
Krok 4
Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 5
Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej