Królik marynowany pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik marynowany pieczony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
35 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

50 gramów

marynata:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

2 łyżki

5 ziaren

2 sztuki

125 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.

Krok 2

Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.

Krok 3

Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.

Krok 4

Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

Krok 5

Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik marynowany pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kluseczki a la Stroganoff
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej