
Składniki
1 sztuka
5 sztuk
50 gramów
marynata:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
2 łyżki
5 ziaren
2 sztuki
125 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika oczyść i podziel na porcje. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Koper i natkę pietruszki posiekaj. Cebulę posiekaj.
Krok 2
Wodę z cukrem, pieprzem, liściem laurowym, startą pietruszką, starta marchewką gotuj przez 10 minut. Dodaj ocet Marynatę do kurczaka Knorr i ponownie zagotuj.
Krok 3
Dodaj cebulę, natkę pietruszki, koperek, i olej.
Krok 4
Królika zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 5
Po tym czasie przełóż królika do naczynia żaroodpornego, naszpikuj słoniną i czosnkiem i piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej