Zupa kalafiorowa z parówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z parówkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

10 sztuk

2 łyżki

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj z wody i 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 1

Krok 2

Oczyść kalafiora i mocz go przez 15 minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki. Zalej kalafior wrzącym wywarem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebulę. Usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 3

Krok 4

Pozbaw osłonek parówki, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski. Połącz parówki z cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodaj wszystko do zupy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwki i groszek konserwowy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 5

Krok 6

Dodaj ketchup. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 6

Krok 7

Zupę kalafiorową z parówkami gotuj 10 minut i podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z parówkamiZupa kalafiorowa z parówkami

Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zupa kalafiorowa z parówkami to propozycja na prostą do wykonania potrawę, która będzie dobrą alternatywą dla popularnej jarzynowej czy żurku. Kalafior, zielony groszek oraz oliwki doskonale komponują się z boczkiem i parówkami. Mięsne dodatki podkreślają smak zupy i sprawiają, że jest bardziej wyrazista. Podając ją na stół, posyp ją natką pietruszki lub podaj z listkami bazylii. Dzięki świeżym ziołom będzie bardziej aromatyczna. Zupa jest dość pikantna ze względu na dodatek smażonej cebuli oraz czosnku. Chcąc ją złagodzić, serwuj ją z łyżką śmietany. Smak całości wzbogacą też inne warzywa. W wersji zimowej sprawdzi się pokrojona w plasterki marchewka lub pietruszka, a na wiosnę pomidory bez skórki, świeży szpinak lub chrupiący seler naciowy. Jako dodatek do potrawy serwuj grzanki lub ciasto francuskie z ziołami czy z kozim serem. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje obiadowe menu, przygotuj zupę kalafiorową według tego przepisu!