
Składniki
50 dekagramów
2 sztuki
20 dekagramów
10 dekagramów
5 dekagramów
1 łyżka
10 sztuk
2 łyżki
10 dekagramów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj z wody i 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

Krok 2
Oczyść kalafiora i mocz go przez 15 minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki. Zalej kalafior wrzącym wywarem i ugotuj.

Krok 3
Posiekaj cebulę. Usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Krok 4
Pozbaw osłonek parówki, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski. Połącz parówki z cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodaj wszystko do zupy.

Krok 5
Dodaj oliwki i groszek konserwowy.

Krok 6
Dodaj ketchup. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Krok 7
Zupę kalafiorową z parówkami gotuj 10 minut i podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa z parówkami
Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zupa kalafiorowa z parówkami to propozycja na prostą do wykonania potrawę, która będzie dobrą alternatywą dla popularnej jarzynowej czy żurku. Kalafior, zielony groszek oraz oliwki doskonale komponują się z boczkiem i parówkami. Mięsne dodatki podkreślają smak zupy i sprawiają, że jest bardziej wyrazista. Podając ją na stół, posyp ją natką pietruszki lub podaj z listkami bazylii. Dzięki świeżym ziołom będzie bardziej aromatyczna. Zupa jest dość pikantna ze względu na dodatek smażonej cebuli oraz czosnku. Chcąc ją złagodzić, serwuj ją z łyżką śmietany. Smak całości wzbogacą też inne warzywa. W wersji zimowej sprawdzi się pokrojona w plasterki marchewka lub pietruszka, a na wiosnę pomidory bez skórki, świeży szpinak lub chrupiący seler naciowy. Jako dodatek do potrawy serwuj grzanki lub ciasto francuskie z ziołami czy z kozim serem. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje obiadowe menu, przygotuj zupę kalafiorową według tego przepisu!