Zupa kalafiorowa z parówkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

186 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

10 sztuk

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj z wody i 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 1

Krok 2

Oczyść kalafiora i mocz go przez 15 minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki. Zalej kalafior wrzącym wywarem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebulę. Usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 3

Krok 4

Pozbaw osłonek parówki, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski. Połącz parówki z cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodaj wszystko do zupy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwki i groszek konserwowy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 5

Krok 6

Dodaj ketchup. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 6

Krok 7

Zupę kalafiorową z parówkami gotuj 10 minut i podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z parówkamiZupa kalafiorowa z parówkami

Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zupa kalafiorowa z parówkami to propozycja na prostą do wykonania potrawę, która będzie dobrą alternatywą dla popularnej jarzynowej czy żurku. Kalafior, zielony groszek oraz oliwki doskonale komponują się z boczkiem i parówkami. Mięsne dodatki podkreślają smak zupy i sprawiają, że jest bardziej wyrazista. Podając ją na stół, posyp ją natką pietruszki lub podaj z listkami bazylii. Dzięki świeżym ziołom będzie bardziej aromatyczna. Zupa jest dość pikantna ze względu na dodatek smażonej cebuli oraz czosnku. Chcąc ją złagodzić, serwuj ją z łyżką śmietany. Smak całości wzbogacą też inne warzywa. W wersji zimowej sprawdzi się pokrojona w plasterki marchewka lub pietruszka, a na wiosnę pomidory bez skórki, świeży szpinak lub chrupiący seler naciowy. Jako dodatek do potrawy serwuj grzanki lub ciasto francuskie z ziołami czy z kozim serem. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje obiadowe menu, przygotuj zupę kalafiorową według tego przepisu!