Zupa kalafiorowa z parówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa z parówkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
207 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

10 sztuk

2 łyżki

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj z wody i 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 1

Krok 2

Oczyść kalafiora i mocz go przez 15 minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki. Zalej kalafior wrzącym wywarem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebulę. Usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 3

Krok 4

Pozbaw osłonek parówki, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski. Połącz parówki z cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodaj wszystko do zupy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwki i groszek konserwowy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 5

Krok 6

Dodaj ketchup. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 6

Krok 7

Zupę kalafiorową z parówkami gotuj 10 minut i podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa z cykorii
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z parówkamiZupa kalafiorowa z parówkami

Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zupa kalafiorowa z parówkami to propozycja na prostą do wykonania potrawę, która będzie dobrą alternatywą dla popularnej jarzynowej czy żurku. Kalafior, zielony groszek oraz oliwki doskonale komponują się z boczkiem i parówkami. Mięsne dodatki podkreślają smak zupy i sprawiają, że jest bardziej wyrazista. Podając ją na stół, posyp ją natką pietruszki lub podaj z listkami bazylii. Dzięki świeżym ziołom będzie bardziej aromatyczna. Zupa jest dość pikantna ze względu na dodatek smażonej cebuli oraz czosnku. Chcąc ją złagodzić, serwuj ją z łyżką śmietany. Smak całości wzbogacą też inne warzywa. W wersji zimowej sprawdzi się pokrojona w plasterki marchewka lub pietruszka, a na wiosnę pomidory bez skórki, świeży szpinak lub chrupiący seler naciowy. Jako dodatek do potrawy serwuj grzanki lub ciasto francuskie z ziołami czy z kozim serem. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje obiadowe menu, przygotuj zupę kalafiorową według tego przepisu!