Zupa kalafiorowa z parówkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

189 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 łyżka

10 sztuk

2 łyżki

10 dekagramów

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj z wody i 2 kostek Rosołu z kury Knorr.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 1

Krok 2

Oczyść kalafiora i mocz go przez 15 minut w wodzie z octem. Następnie podziel na różyczki. Zalej kalafior wrzącym wywarem i ugotuj.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 2

Krok 3

Posiekaj cebulę. Usmaż, oprósz mąką i zasmaż.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 3

Krok 4

Pozbaw osłonek parówki, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski. Połącz parówki z cebulą i boczkiem pokrojonym w paski. Dodaj wszystko do zupy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 4

Krok 5

Dodaj oliwki i groszek konserwowy.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 5

Krok 6

Dodaj ketchup. Dopraw do smaku pieprzem i majerankiem.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 6

Krok 7

Zupę kalafiorową z parówkami gotuj 10 minut i podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa kalafiorowa z parówkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa z parówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowa z parówkamiZupa kalafiorowa z parówkami

Jest bardzo delikatna, mocno warzywna, a mięsny dodatek podkreśla smak pozostałych składników. Zupa kalafiorowa z parówkami to propozycja na prostą do wykonania potrawę, która będzie dobrą alternatywą dla popularnej jarzynowej czy żurku. Kalafior, zielony groszek oraz oliwki doskonale komponują się z boczkiem i parówkami. Mięsne dodatki podkreślają smak zupy i sprawiają, że jest bardziej wyrazista. Podając ją na stół, posyp ją natką pietruszki lub podaj z listkami bazylii. Dzięki świeżym ziołom będzie bardziej aromatyczna. Zupa jest dość pikantna ze względu na dodatek smażonej cebuli oraz czosnku. Chcąc ją złagodzić, serwuj ją z łyżką śmietany. Smak całości wzbogacą też inne warzywa. W wersji zimowej sprawdzi się pokrojona w plasterki marchewka lub pietruszka, a na wiosnę pomidory bez skórki, świeży szpinak lub chrupiący seler naciowy. Jako dodatek do potrawy serwuj grzanki lub ciasto francuskie z ziołami czy z kozim serem. Jeśli szukasz sposobu, by nieco odmienić swoje obiadowe menu, przygotuj zupę kalafiorową według tego przepisu!