Chłodnik litewski z jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski z jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
284 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

1 łyżka

4 sztuki

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój koper włoski w cienkie półplastry. W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj koper i gotuj go 2 minuty, po czym wyjmij, a do płynu dodaj zielony groszek. Świeży gotuj około 5 minut – do momentu, gdy będzie zupełnie miękki, a mrożony gotuj tylko 2 minuty. Następnie dodaj go do kopru, aby zupełnie wystygł.

Chłodnik litewski z jajkiem - Krok 1

Krok 2

W powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i odstaw go na bok, by wystygł. Pokrój pęczek rzodkiewek w półplastry.

Chłodnik litewski z jajkiem - Krok 2

Krok 3

Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem, dodaj schłodzone warzywa (koper oraz zielony groszek) i pokrojone rzodkiewki.

Chłodnik litewski z jajkiem - Krok 3

Krok 4

Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

Chłodnik litewski z jajkiem - Krok 4

Krok 5

Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi.

Chłodnik litewski z jajkiem - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Anna Gazdowicz

    Anna Gazdowicz , 08.07.2015

    idealna potrawa na upalne dni polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kałos

    Jolanta Kałos , 21.06.2015

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski z jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewski z jajkiemChłodnik litewski z jajkiem

Chłodnik litewski to pyszna zupa, podawana zazwyczaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kwaśną śmietaną. Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, świetnie sprawdza się w upalne dni. W klasycznej wersji danie przygotowywane jest z gotowanej botwinki z dodatkiem warzyw. Poza sezonem możesz jednak zastąpić botwinkę koprem włoskim, a zamiast ogórka i rzodkiewki dodać np. groszek z puszki. Jeśli chcesz zaserwować gościom coś nowego, podaj w chłodniku jajka przepiórcze. Czas gotowania ich na twardo jest krótszy niż w przypadku jaja kurzego – wystarczy zaledwie pięć minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, co znacznie ułatwi obieranie ze skorupek. Gotowy chłodnik litewski wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin i podawaj dobrze schłodzony. Udekoruj go świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, listkami bazylii lub koperkiem. Zielony kolor ziół będzie doskonale kontrastował z intensywnie fioletowym odcieniem chłodnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że jest to zupa doskonała – nie tylko na upały.