
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
1 łyżka
4 sztuki
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój koper włoski w cienkie półplastry. W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj koper i gotuj go 2 minuty, po czym wyjmij, a do płynu dodaj zielony groszek. Świeży gotuj około 5 minut – do momentu, gdy będzie zupełnie miękki, a mrożony gotuj tylko 2 minuty. Następnie dodaj go do kopru, aby zupełnie wystygł.
Krok 2
W powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i odstaw go na bok, by wystygł. Pokrój pęczek rzodkiewek w półplastry.
Krok 3
Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem, dodaj schłodzone warzywa (koper oraz zielony groszek) i pokrojone rzodkiewki.
Krok 4
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.
Krok 5
Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski z jajkiem
Chłodnik litewski to pyszna zupa, podawana zazwyczaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kwaśną śmietaną. Ze względu na swoje właściwości orzeźwiające, świetnie sprawdza się w upalne dni. W klasycznej wersji danie przygotowywane jest z gotowanej botwinki z dodatkiem warzyw. Poza sezonem możesz jednak zastąpić botwinkę koprem włoskim, a zamiast ogórka i rzodkiewki dodać np. groszek z puszki. Jeśli chcesz zaserwować gościom coś nowego, podaj w chłodniku jajka przepiórcze. Czas gotowania ich na twardo jest krótszy niż w przypadku jaja kurzego – wystarczy zaledwie pięć minut. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, co znacznie ułatwi obieranie ze skorupek. Gotowy chłodnik litewski wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin i podawaj dobrze schłodzony. Udekoruj go świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, listkami bazylii lub koperkiem. Zielony kolor ziół będzie doskonale kontrastował z intensywnie fioletowym odcieniem chłodnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że jest to zupa doskonała – nie tylko na upały.