Wigilijny barszcz czerwony bez nich byłby niekompletny. Uszka wypełnione smakowitym farszem zamieniają go w idealny wstęp do uroczystej kolacji, na którą wielu z nas czeka niecierpliwie przez cały rok. Każdemu gospodarzowi zależy więc, by wszystko wyszło perfekcyjnie. Szukasz sprawdzonych sposobów na świąteczne menu? Idealne ciasto na uszka to podstawa! Prezentujemy dwa podejścia do tej tradycyjnej potrawy. Sprawdź, jak zrobić ciasto na uszka z jajkiem, a jak obejść się bez niego!
Ciasto na uszka bez jajka
Koniec z kupowaniem gotowych pierożków w sklepie! Domowe uszka smakują o niebo lepiej, ponieważ masz możliwość przygotowania ich od początku do końca po swojemu. Z wyborem składników do nadzienia na pewno sobie poradzisz, ale zawsze warto skorzystać ze sprawdzonych wskazówek, jak zrobić ciasto na uszka. To w końcu ono jest podstawą całego dania, więc lepiej mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem. W przepisie na ciasto na uszka bez jajka wystarczy użyć 3 prostych składników. Są to: 1 kg mąki, 2 szklanki gorącej wody i szczypta soli. Dlaczego postanowiliśmy przedstawić nasz sposób na ciasto na uszka z 1 kg mąki? Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że podczas świątecznych spotkań z bliskimi uszek nigdy za wiele!
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mąkę z wodą i solą. Pamiętaj, by część mąki odłożyć do podsypania stolnicy. Wyrabiaj ciasto na uszka do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na kilkanaście minut. Ten czas możesz poświęcić na zrobienie farszu. Gdy będzie już gotowy, ciasto podziel na części i każdą cienko rozwałkuj. Wycinaj krążki przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki do ciasteczek.
Ciasto na uszka z jajkiem
Niektórzy kucharze twierdzą, że jest to najlepsze ciasto na uszka. Użycie jajka (a dokładniej – samego żółtka) sprawia, że zyskuje ono jeszcze bardziej apetyczny kolor. Przez ten dodatkowy składnik receptura jest tylko odrobinę bardziej skomplikowana, więc każdy może ją przetestować. Czego dokładnie potrzeba do tego ciasta na uszka? Na 400 g mąki pszennej przypada 1 żółtko, 1 szklanka gorącej wody i szczypta soli. Opcjonalnie możesz dodać także łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Jak przygotować ciasto na uszka?
Przepis krok po kroku Z mąki usyp niewielki kopczyk i w jego środek wbij żółtko z odrobiną soli. Zacznij wyrabiać, a po chwili dodawaj wodę niewielkimi porcjami. Ponownie odstaw na kilkanaście minut, następnie rozwałkuj. Jak widać, sama procedura nie różni się znacząco od wariantu ciasta na uszka bez jajka.
Ciasto na uszka – przepis na udane święta
Wystarczy tylko jeden szybki rzut oka na talerz z barszczem świątecznym, by utwierdzić się w przekonaniu, że właśnie zaczęło się Boże Narodzenie! W jego przygotowanie i lepienie uszek zaangażuj członków rodziny, tworząc kolejną wspólną tradycję. Dobry humor i radosne nastroje to podstawa, ale przyda się także przepis na uszka z kapustą i grzybami, dzięki któremu wszystko pójdzie gładko - zwłaszcza, jeśli potraficie już przygotować idealne ciasto na uszka. Zadbaj także o to, by z kuchni wydobywała się mieszanka kuszących zapachów – barszcz czerwony z uszkami i majerankiem pomoże uzyskać ten zniewalający efekt. Prezentujemy także barszcz postny czerwony, którego przygotowanie jest na tyle szybkie, że możesz cieszyć się jego smakiem nie tylko od święta. Na uroczysty niedzielny obiad polecamy również zadkiel – barszcz z uszkami, ale tym razem na wołowo-warzywnym wywarze. Zaskoczeni? Niespodzianki w kuchni zawsze są mile widziane!
Komentarze (0)