
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.

Krok 2
Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.

Krok 3
Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz postny czerwony
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje. Pasuje do niej wiele różnych dodatków – dzięki temu za każdym razem można serwować ją inaczej. Barszcz czerwony podawaj w klasycznej wersji, z uszkami grzybowymi lub uszkami z kapustą i grzybami. Świetnie będą pasowały do niego paszteciki i pierożki z różnych rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego czy francuskiego, a także paluszki z kminkiem. Podany w filiżance będzie idealnym dodatkiem do chrupiących krokietów. Barszcz ugotuj z kawałkami pokrojonych w kostkę warzyw, dopraw m.in. cukrem i sokiem z cytryny: tak, by jak najlepiej zrównoważyć w nim słodkie i kwaśne smaki. Smak całości świetnie urozmaici dodatek suszonych grzybów, np. borowików. Przed podaniem barszcz warto posypać świeżymi lub suszonymi listkami majeranku. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Z czym podajesz swoją ulubioną wersję barszczu?