Barszcz postny czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz postny czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

246 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.

Barszcz postny czerwony - Krok 1

Krok 2

Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.

Barszcz postny czerwony - Krok 2

Krok 3

Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.

Barszcz postny czerwony - Krok 3

Krok 4

Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

Barszcz postny czerwony - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz postny czerwonyBarszcz postny czerwony

Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje. Pasuje do niej wiele różnych dodatków – dzięki temu za każdym razem można serwować ją inaczej. Barszcz czerwony podawaj w klasycznej wersji, z uszkami grzybowymi lub uszkami z kapustą i grzybami. Świetnie będą pasowały do niego paszteciki i pierożki z różnych rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego czy francuskiego, a także paluszki z kminkiem. Podany w filiżance będzie idealnym dodatkiem do chrupiących krokietów. Barszcz ugotuj z kawałkami pokrojonych w kostkę warzyw, dopraw m.in. cukrem i sokiem z cytryny: tak, by jak najlepiej zrównoważyć w nim słodkie i kwaśne smaki. Smak całości świetnie urozmaici dodatek suszonych grzybów, np. borowików. Przed podaniem barszcz warto posypać świeżymi lub suszonymi listkami majeranku. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Z czym podajesz swoją ulubioną wersję barszczu?