Barszcz postny czerwony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz postny czerwony

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
258 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.

Barszcz postny czerwony - Krok 1

Krok 2

Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.

Barszcz postny czerwony - Krok 2

Krok 3

Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.

Barszcz postny czerwony - Krok 3

Krok 4

Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

Barszcz postny czerwony - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Monika Fornal

    Monika Fornal , 01.12.2022

    TAK. Barszczyk czerwony postny to pozycja obowiązkowa. Dodaję podczas gotowania kwaśne jabłko ( trzeba je pilnować żeby się nie rozgotowało ) i słuszną garść suszonych buraków ( świetnie podkręcają kolor ). Obowiązkowo czosnek :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz postny czerwony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz postny czerwonyBarszcz postny czerwony

Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje. Pasuje do niej wiele różnych dodatków – dzięki temu za każdym razem można serwować ją inaczej. Barszcz czerwony podawaj w klasycznej wersji, z uszkami grzybowymi lub uszkami z kapustą i grzybami. Świetnie będą pasowały do niego paszteciki i pierożki z różnych rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego czy francuskiego, a także paluszki z kminkiem. Podany w filiżance będzie idealnym dodatkiem do chrupiących krokietów. Barszcz ugotuj z kawałkami pokrojonych w kostkę warzyw, dopraw m.in. cukrem i sokiem z cytryny: tak, by jak najlepiej zrównoważyć w nim słodkie i kwaśne smaki. Smak całości świetnie urozmaici dodatek suszonych grzybów, np. borowików. Przed podaniem barszcz warto posypać świeżymi lub suszonymi listkami majeranku. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Z czym podajesz swoją ulubioną wersję barszczu?