PRZEPISY.PL
Barszcz postny czerwony - autor: przepisy.pl

Barszcz postny czerwony

  • 30
  • 6
  • Średnie
  • 0
134
osoby dodały do Mniamlisty
134
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • liść laurowy1 szt
  • sok z cytryny1 łyżka
  • cukier1 szczypta
  • pieprz1 szczypta
  • sól1 szczypta
Barszcz postny czerwony – krok 1

Krok 1

Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.
Barszcz postny czerwony – krok 2

Krok 2

Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.
Barszcz postny czerwony – krok 3

Krok 3

Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.
Barszcz postny czerwony – krok 4

Krok 4

Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

Więcej przepisów z tym produktem

Barszcz czerwony z grzybami KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

130
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
132
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Średnie
214
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
86
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie