
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.

Krok 2
Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.

Krok 3
Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 4
Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz postny czerwony
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kolację wigilijną. Tę smaczną zupę warto jednak podać także na inne okazje. Pasuje do niej wiele różnych dodatków – dzięki temu za każdym razem można serwować ją inaczej. Barszcz czerwony podawaj w klasycznej wersji, z uszkami grzybowymi lub uszkami z kapustą i grzybami. Świetnie będą pasowały do niego paszteciki i pierożki z różnych rodzajów ciasta: kruchego, drożdżowego czy francuskiego, a także paluszki z kminkiem. Podany w filiżance będzie idealnym dodatkiem do chrupiących krokietów. Barszcz ugotuj z kawałkami pokrojonych w kostkę warzyw, dopraw m.in. cukrem i sokiem z cytryny: tak, by jak najlepiej zrównoważyć w nim słodkie i kwaśne smaki. Smak całości świetnie urozmaici dodatek suszonych grzybów, np. borowików. Przed podaniem barszcz warto posypać świeżymi lub suszonymi listkami majeranku. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Z czym podajesz swoją ulubioną wersję barszczu?