Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego? Po co to robić?

Zastanawiacie się, po co dodaje się ocet do barszczu? Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego, aby zupa smakowała jak najlepiej? Na jakim etapie gotowania to zrobić? Na początku, w trakcie czy pod koniec? Sprawdzamy!

Kiedy wlać ocet do barszczu czerwonego?

Kiedy dodaje się ocet do barszczu czerwonego? Najlepsi szefowie kuchni zalecają, by dodać ocet od razu, zanim jeszcze buraki się zagotują. Barszcz można utrwalić i zakwasić nie tylko octem spirytusowym, ale też jabłkowym, ewentualnie sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.

Wielu początkujących adeptów sztuki kulinarnej zastanawia się, kiedy dodawać ocet do barszczu czerwonego. W niektórych przepisach pojawia się wskazówka, by dodać go po 30 minutach gotowania buraków lub nawet pod koniec. Takie postępowanie sprawdza się najlepiej, gdy buraki zawierają dużo barwnika, ale jeśli zawartość betaniny jest w nich mniejsza i zbyt dużo tego związku ulegnie zniszczeniu, może być to już za późno i barszcz straci swój głęboki kolor. Jeżeli barszcz zblaknie, niestety nie będzie można przywrócić mu już pierwotnego koloru bez użycia dodatkowego barwnika.

Po co ocet do barszczu czerwonego?

Ocet do barszczu czerwonego dodaje się w celu zahamowania rozkładu barwnika odpowiadającego za intensywny kolor czerwonych buraków, a przy okazji dla złagodzenia ich nieco goryczkowego posmaku. Ocet lekko zakwasza buraki, a dzięki temu po doprawieniu smakują lepiej. Dodatek octu jest potrzeby we wszystkich przepisach wymagających gotowania buraków, np. na ćwikłę, sałatkę z buraków i papryki czy barszcz czerwony wigilijny. Octu nie trzeba natomiast dodawać do kiszonych buraków ani tych przeznaczonych do pieczenia.