
Składniki
null
null
null
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżeczki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Botwinkę umyj dokładnie, oczyść i ugotuj w wodzie razem z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Odsącz.
Krok 2
Pokrój w mniejsze kawałki, wymieszaj razem z jogurtem, obranymi, pokrojonymi w kostkę warzywami, posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Krok 3
Dopraw do smaku i odstaw na 40 minut do lodówki.

Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej