Składniki
null
null
null
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżeczki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Botwinkę umyj dokładnie, oczyść i ugotuj w wodzie razem z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Odsącz.
Krok 2
Pokrój w mniejsze kawałki, wymieszaj razem z jogurtem, obranymi, pokrojonymi w kostkę warzywami, posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Krok 3
Dopraw do smaku i odstaw na 40 minut do lodówki.
Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej