Zupa hamburska

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

null szczypt

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

150 gramów

4 łyżki

80 gramów

350 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.

Krok 2

Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.

Krok 3

Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.

Krok 4

Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.

Krok 5

Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.

Krok 6

Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.

Krok 7

Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.

Krok 8

Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej