Składniki
100 gramów
500 gramów
350 gramów
80 gramów
4 łyżki
150 gramów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
80 gramów
0.5 szklanki
null szczypt
null szczypt
null szczypt
1 sztuka
null szczypt
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.
Krok 2
Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.
Krok 3
Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.
Krok 4
Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.
Krok 5
Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.
Krok 6
Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.
Krok 7
Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.
Krok 8
Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej