Zupa hamburska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa hamburska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

null szczypt

null szczypt

null szczypt

0.5 szklanki

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

150 gramów

4 łyżki

80 gramów

350 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.

Krok 2

Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.

Krok 3

Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.

Krok 4

Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.

Krok 5

Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.

Krok 6

Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.

Krok 7

Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.

Krok 8

Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej