Zupa hamburska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa hamburska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 gramów

350 gramów

80 gramów

4 łyżki

150 gramów

2 łyżki

50 gramów

1 sztuka

80 gramów

0.5 szklanki

null szczypt

null szczypt

null szczypt

1 sztuka

null szczypt

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 1,5 litra wody gotuj pod przykryciem przez 2 godziny kość.

Krok 2

Zalej wrzątkiem suszone owoce i odstaw na mniej więcej godzinę.

Krok 3

Pokrój szparagi. Pietruszkę i marchewki pokrój w kostkę, a pora na plasterki. Zagotuj szklankę wody z 3 łyżkami octu i zalej.

Krok 4

Pokrój węgorza na kawałki po ok. 5 cm i zalej go wodą. Odczekaj 30 minut.

Krok 5

Uformuj kluski. Mąkę wymieszaj z mlekiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj je cały czas mieszając do powstanie gęstej masy.

Krok 6

Następnie zdejmij z ognia i przestudź. Potem wmieszaj jajko i dopraw gałką muszkatołową i zacznij formować kluski.

Krok 7

Przecedź zupę do garnka i dodaj suszone owoce razem z wodą w jakiej się moczyły.

Krok 8

Pora, pietruszkę i marchew gotuj przez 5 minut po czym dołóż szparagi i groszek i gotuj kolejne 5 minut. Wrzuć kluski do wrzącej zupy i odczekaj 8 minut. Dla smaku dodaj pieprzu, soli i octu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa hamburska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej