Zupa pomidorowa z chili
oraz imbirem i świeżą kolendrą
łatwe
991 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
300 mililitrów
1 sztuka
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.25 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj imbir.

Krok 2
Do garnka wlej bulion, dodaj pomidory oraz kokosowe mleko.

Krok 3
Całość zagotuj, dodaj kostkę Knorr, trawę cytrynową, następnie zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.

Krok 4
Gotową zupę dopraw pokrojoną kolendrą, udekoruj łyżką jogurtu i podawaj.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać kurczaka lub np. krewetki – mięso pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na początku ze wszystkimi składnikami. Dalej postępuj według wskazówek.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z chili
Zupa pomidorowa z dodatkiem chili, imbiru i świeżej kolendry to doskonała propozycja na pierwsze danie obiadowe dla wszystkich tych, którzy lubią nieco pikantniejszy smak klasycznych potraw. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in. pomidorów z puszki, mleka kokosowego, cebuli oraz bulionu warzywnego. Na początek przysmażoną cebulę, czosnek, papryczkę chili oraz imbir zalej aromatycznym bulionem, a następnie dodaj pomidory i mleko kokosowe. Całość gotuj przez chwilę na małym ogniu. Gotową zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pokrojoną drobno kolendrą. Danie podawaj na gorąco, udekorowane łyżką jogurtu naturalnego. Zupa pomidorowa z chili, imbirem i świeżą kolendrą będzie się doskonale komponować z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub ziołowymi. Opcjonalnie na koniec udekoruj każdy talerz listkiem bazylii. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę wyrazistą oraz intensywną w smaku zupę pomidorową. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.