Składniki
1.5 litra
3 dekagramy
2 dekagramy
4 sztuki
10 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 2
Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
Krok 3
Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
Krok 4
Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
Krok 5
Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa piwna
Absolutny hit! Miłośnicy chmielowego napoju z pianką będą zachwyceni, gdy podasz pyszną esencjonalną zupę, której bazowym składnikiem jest nie co innego, jak właśnie piwo. Wybierz swój ulubiony gatunek –niepasteryzowane, ciemne-palone lub pszeniczne, a zmodyfikujesz jej smak. W naszym przepisie zupę proponujemy ugotować na jasnym piwie słodowym. Nie obawiaj się, że w daniu będzie wyczuwalna goryczka, smak piwa harmonijnie połączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i piernikowymi, korzennymi przyprawami – cynamonem, goździkami i kwaśną skórką z cytryny. Sekret zupy tkwi w żółtkach jaj, które podgrzewa się w wodnej kąpieli, czyli nad para, po to by się nie zważyły. Taki zabieg gwarantuje genialną wręcz aksamitną konsystencję zupy piwnej. Serwuj ją z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym, a w wersji dla mięsożerców – z chipsami z boczku. Oczywiście możesz podać do niej również szklankę zimnego piwa.