Zupa piwna przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa piwna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

122 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

3 dekagramy

2 dekagramy

4 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa piwna - Krok 1

Krok 2

Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.

Zupa piwna - Krok 2

Krok 3

Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Zupa piwna - Krok 3

Krok 4

Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.

Zupa piwna - Krok 4

Krok 5

Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Zupa piwna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa piwnaZupa piwna

Absolutny hit! Miłośnicy chmielowego napoju z pianką będą zachwyceni, gdy podasz pyszną esencjonalną zupę, której bazowym składnikiem jest nie co innego, jak właśnie piwo. Wybierz swój ulubiony gatunek –niepasteryzowane, ciemne-palone lub pszeniczne, a zmodyfikujesz jej smak. W naszym przepisie zupę proponujemy ugotować na jasnym piwie słodowym. Nie obawiaj się, że w daniu będzie wyczuwalna goryczka, smak piwa harmonijnie połączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i piernikowymi, korzennymi przyprawami – cynamonem, goździkami i kwaśną skórką z cytryny. Sekret zupy tkwi w żółtkach jaj, które podgrzewa się w wodnej kąpieli, czyli nad para, po to by się nie zważyły. Taki zabieg gwarantuje genialną wręcz aksamitną konsystencję zupy piwnej. Serwuj ją z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym, a w wersji dla mięsożerców – z chipsami z boczku. Oczywiście możesz podać do niej również szklankę zimnego piwa.