Zupa piwna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

120 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

3 dekagramy

2 dekagramy

4 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa piwna - Krok 1

Krok 2

Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.

Zupa piwna - Krok 2

Krok 3

Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Zupa piwna - Krok 3

Krok 4

Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.

Zupa piwna - Krok 4

Krok 5

Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.

Zupa piwna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa piwnaZupa piwna

Absolutny hit! Miłośnicy chmielowego napoju z pianką będą zachwyceni, gdy podasz pyszną esencjonalną zupę, której bazowym składnikiem jest nie co innego, jak właśnie piwo. Wybierz swój ulubiony gatunek –niepasteryzowane, ciemne-palone lub pszeniczne, a zmodyfikujesz jej smak. W naszym przepisie zupę proponujemy ugotować na jasnym piwie słodowym. Nie obawiaj się, że w daniu będzie wyczuwalna goryczka, smak piwa harmonijnie połączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i piernikowymi, korzennymi przyprawami – cynamonem, goździkami i kwaśną skórką z cytryny. Sekret zupy tkwi w żółtkach jaj, które podgrzewa się w wodnej kąpieli, czyli nad para, po to by się nie zważyły. Taki zabieg gwarantuje genialną wręcz aksamitną konsystencję zupy piwnej. Serwuj ją z grzankami z chleba lub groszkiem ptysiowym, a w wersji dla mięsożerców – z chipsami z boczku. Oczywiście możesz podać do niej również szklankę zimnego piwa.