Staropolska polewka piwna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Staropolska polewka piwna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

250 gramów

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj z cukrem do białości i ciągle ucierając, wlewaj stopniowo śmietanę.

Staropolska polewka piwna - Krok 1

Krok 2

Postaw garnek z masą żółtkową na małym ogniu i wlej powoli piwo, ciągle mieszając.

Staropolska polewka piwna - Krok 2

Krok 3

Następnie wrzuć cynamon, goździki i nadal podgrzewaj, do momentu kiedy zupa zgęstnieje.

Staropolska polewka piwna - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w niewielką kostkę.

Staropolska polewka piwna - Krok 4

Krok 5

Do każdej porcji zupy włóż po kilka kostek sera. Podawaj w kamionkowych miseczkach.

Staropolska polewka piwna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej