Staropolska polewka piwna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

3 sztuki

4 łyżki

250 gramów

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzyj z cukrem do białości i ciągle ucierając, wlewaj stopniowo śmietanę.

Staropolska polewka piwna - Krok 1

Krok 2

Postaw garnek z masą żółtkową na małym ogniu i wlej powoli piwo, ciągle mieszając.

Staropolska polewka piwna - Krok 2

Krok 3

Następnie wrzuć cynamon, goździki i nadal podgrzewaj, do momentu kiedy zupa zgęstnieje.

Staropolska polewka piwna - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w niewielką kostkę.

Staropolska polewka piwna - Krok 4

Krok 5

Do każdej porcji zupy włóż po kilka kostek sera. Podawaj w kamionkowych miseczkach.

Staropolska polewka piwna - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Staropolska polewka piwna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej