
Składniki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 szczypty
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki myjemy, smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170-180 stopni do chwili aż skórka zacznie ciemnieć. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka, który szczelnie zakręcamy. Po upływie 5 minut możemy bez problemy obrać paprykę ze skóry.
Krok 2
Obraną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym. Kostkę rosołową rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu, zagotowujemy, po czym dodajemy przesmażoną paprykę z cebulą i gotujemy do miękkości warzyw. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili.
Krok 3
Zupę nalewamy na talerze. Dekorujemy "piorunami" ze śmietany (szprycą do dekorowania ciast malujemy linie z gęstej śmietany, które "łamiemy" wykałaczką) , groszkiem ptysiowym i przesmażonymi na rozgrzanej patelni pestkami dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej