
Składniki
20 dekagramów
2 sztuki
20 dekagramów
3 łyżki
null szklanek
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurki, włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Zostaw do odsączenia.
Krok 2
Włóż żelatynę do miski i zalej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw na 10 minut, by napęczniała.
Krok 3
Rozpuść kostki Bulionu grzybowego Knorr w 1 litrze wrzącej wody. Dodaj do bulionu namoczoną żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Krok 4
Wlej do foremek lub filiżanek po 1 łyżce galarety i wstaw do lodówki na 15 minut, by zastygła.
Krok 5
Pokrój mięso i rozłóż je razem z grzybami do foremek z galaretą. Zalej wszystko resztą galarety i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygło. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej