
Składniki
20 dekagramów
2 sztuki
20 dekagramów
3 łyżki
null szklanek
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj kurki, włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Zostaw do odsączenia.
Krok 2
Włóż żelatynę do miski i zalej ¼ szklanki zimnej wody. Odstaw na 10 minut, by napęczniała.
Krok 3
Rozpuść kostki Bulionu grzybowego Knorr w 1 litrze wrzącej wody. Dodaj do bulionu namoczoną żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Krok 4
Wlej do foremek lub filiżanek po 1 łyżce galarety i wstaw do lodówki na 15 minut, by zastygła.
Krok 5
Pokrój mięso i rozłóż je razem z grzybami do foremek z galaretą. Zalej wszystko resztą galarety i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygło. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej