Jest wielce prawdopodobne, że wafle przekładane to jeden z najprostszych sposobów na zrobienie słodkiej przekąski. Do ich przygotowania nie potrzeba profesjonalnego sprzętu ani zaawansowanych umiejętności. Obejdzie się także bez zbędnego bałaganu w kuchni. Szukacie idealnego przepisu na wafle przekładane? Wybór dodatków i różnorodnych kremów jest tak szeroki, że do kuchni wkroczycie z dużą ciekawością i jeszcze większym entuzjazmem.

Dziecinnie proste wafle przekładane masą

Znane są także jako andruty. Z ich wykonaniem poradzą sobie początkujący cukiernicy, którzy do tej pory nieśmiało zerkali do książek kucharskich, nie wierząc zbytnio w swoje możliwości. Zadowoleni będą także bardziej wprawieni kucharze, którzy na co dzień nie mogą pozwolić sobie na przyrządzanie skomplikowanych deserów ze względu na brak czasu. Chrupiące andruty to podstawa, jednak czym przełożyć wafle? Możliwości jest bez liku!

Czym przełożyć wafle – przepis podstawowy

Najmniejszej ilości energii wymaga przełożenie wafli dżemem. Smak nie ma znaczenia – wybierz ten, który masz pod ręką. Jak zrobić wafle przekładane?

Niezależnie od wybranego nadzienia, należy pamiętać, by nałożyć je na każdą warstwę andrutów równomiernie. Czynność powinna być powtarzana aż do zużycia wszystkich składników. Po przełożeniu wafle trzeba ostrożnie docisnąć. Deser można jeść od razu po przyrządzeniu, lecz lepiej będzie odczekać co najmniej kilka godzin. Wafle zmiękną i połączą się z dżemem lub dowolnym kremem. Dużo łatwiej będzie też pokroić je na mniejsze porcje.

Czym przełożyć wafle – kilka propozycji

Odpowiednio przygotowany krem może zamienić zwykłe andruty w smakowitą przekąskę lub podstawę deseru, którym warto pochwalić się podczas ważnych okazji. Czym przełożyć wafle tortowe? Prezentujemy kilka propozycji.

  • Masa krówkowa to deserowy klasyk, który udaje się zawsze. Do jej zrobienia wystarczy masa kajmakowa. Dla zrównoważenia bardzo słodkiego smaku można połączyć ją z masłem przy pomocy miksera lub blendera.
  • Masa maślana z hojnym dodatkiem bakalii (np. rodzynek, suszonych moreli i śliwek, żurawiny) oraz kakao sprawia, że wafle znikają z patery w mgnieniu oka.
  • Masa z ricottą lub mascarpone, mielonymi orzechami i toffi zachwyci smakiem nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Wafle przekładane galaretką

Dzięki galaretce domowy deser zyska nie tylko na smaku, ale też na wyglądzie. Kruche andruty prezentują się jeszcze bardziej apetycznie z kolorowym nadzieniem, którego podstawą jest galaretka. Truskawkowa, agrestowa, a może cytrynowa? Postaw na swój ulubiony smak! Nadzienie będzie odpowiednio gęste, jeśli galaretkę połączysz z kaszą manną. Możesz zestawić ją również ze słodką śmietanką. Do dekoracji wykorzystaj czekoladową polewę i sezonowe owoce, np. maliny i jeżyny. Andrutom z galaretką elegancji dodadzą jadalne kwiaty.

Wafle przekładane – receptury dla każdego

To zaledwie kilka propozycji, ale już teraz może zawrócić się w głowie na myśl o niezliczonych sposobach przygotowania słodkich andrutów. Dzięki przepisowi na wafle z galaretką łatwiej będzie zacząć i zebrać w jednym miejscu wszystkie najważniejsze informacje. Wafle wykorzystasz także nieco inaczej, bowiem do zrobienia kanapki z lodami bakaliowymi. Popuść wodze fantazji, gdy zbliża się przyjęcie urodzinowe twojej pociechy. Dla lodów czekoladowych podawanych na wafelku „Czołg” warto będzie zrobić przerwę od najbardziej wciągającej gry.

Nie bój się mieszać różnych receptur. Podczas poszukiwania masy do andrutów, skorzystaj z przepisu na sernik z masą kajmakową, która świetnie sprawdzi się jako nadzienie do przełożenia wafli. W gofrach orkiszowych z kremem kokosowym i owocami też najdziesz pyszną inspirację.