Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 3 prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.

Krok 2

Prostokąty posmaruj lekko lukrem i sklej, tworząc na talerzu podstawę czołgu.

Krok 3

Na środku wafli połóż dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów czekoladowych. Na niej umieść 2 drażetki i rurkę waflową – działo czołgu.

Krok 4

Na bokach wafli zrób z posypki tzw. gąsienicę, przyklejając każdą gwiazdkę kroplą lukru. Lody podawaj od razu.

2

Opinie o przepisie

  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 22.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 22.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"

Szukasz alternatywy dla popołudniowego ciasta? Przygotuj lody czekoladowe podawane na wafelku, które wyglądem przypominają czołg. Zamiast wafla sprawdzi się równie dobrze kruche ciasto, np. shortbread, czyli szkocki wypiek, pokrojony na duże kawałki. Jeśli zdecydujesz się na cienkie wafle bez kremu, podziel je na części, przełóż lukrem albo dowolną słodką masą, np. toffi albo czekoladą. Ewentualnie dla urozmaicenia jedną warstwę utwórz ze słodkich herbatników. Brzegi udekoruj bitą śmietaną, cukierkami, posypką albo bakaliami, tak by przypominały gąsienice. Najważniejszą część deseru, czyli kulkę lodów czekoladowych, spłaszcz lekko i wetknij w nią słodką rurkę, pustą lub nadziewaną, tak by wyglądała jak działo. Zrób w niej „okna” za pomocą zielonych lub niebieskich czekoladek w skorupkach albo rodzynków. Lody czekoladowe „czołg” podawaj z dodatkiem owoców, najlepiej miękkich: borówek amerykańskich albo truskawek, a poza sezonem – z musem owocowym. Mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością!