Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 3 prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.
Krok 2
Prostokąty posmaruj lekko lukrem i sklej, tworząc na talerzu podstawę czołgu.
Krok 3
Na środku wafli połóż dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów czekoladowych. Na niej umieść 2 drażetki i rurkę waflową – działo czołgu.
Krok 4
Na bokach wafli zrób z posypki tzw. gąsienicę, przyklejając każdą gwiazdkę kroplą lukru. Lody podawaj od razu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"
Szukasz alternatywy dla popołudniowego ciasta? Przygotuj lody czekoladowe podawane na wafelku, które wyglądem przypominają czołg. Zamiast wafla sprawdzi się równie dobrze kruche ciasto, np. shortbread, czyli szkocki wypiek, pokrojony na duże kawałki. Jeśli zdecydujesz się na cienkie wafle bez kremu, podziel je na części, przełóż lukrem albo dowolną słodką masą, np. toffi albo czekoladą. Ewentualnie dla urozmaicenia jedną warstwę utwórz ze słodkich herbatników. Brzegi udekoruj bitą śmietaną, cukierkami, posypką albo bakaliami, tak by przypominały gąsienice. Najważniejszą część deseru, czyli kulkę lodów czekoladowych, spłaszcz lekko i wetknij w nią słodką rurkę, pustą lub nadziewaną, tak by wyglądała jak działo. Zrób w niej „okna” za pomocą zielonych lub niebieskich czekoladek w skorupkach albo rodzynków. Lody czekoladowe „czołg” podawaj z dodatkiem owoców, najlepiej miękkich: borówek amerykańskich albo truskawek, a poza sezonem – z musem owocowym. Mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością!