Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami 3 prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.

Krok 2

Prostokąty posmaruj lekko lukrem i sklej, tworząc na talerzu podstawę czołgu.

Krok 3

Na środku wafli połóż dużą, spłaszczoną z jednej strony kulkę lodów czekoladowych. Na niej umieść 2 drażetki i rurkę waflową – działo czołgu.

Krok 4

Na bokach wafli zrób z posypki tzw. gąsienicę, przyklejając każdą gwiazdkę kroplą lukru. Lody podawaj od razu.

2

Opinie o przepisie

  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 22.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Celebi

    Karol Celebi , 22.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"Lody czekoladowe podawane na wafelku "Czołg"

Szukasz alternatywy dla popołudniowego ciasta? Przygotuj lody czekoladowe podawane na wafelku, które wyglądem przypominają czołg. Zamiast wafla sprawdzi się równie dobrze kruche ciasto, np. shortbread, czyli szkocki wypiek, pokrojony na duże kawałki. Jeśli zdecydujesz się na cienkie wafle bez kremu, podziel je na części, przełóż lukrem albo dowolną słodką masą, np. toffi albo czekoladą. Ewentualnie dla urozmaicenia jedną warstwę utwórz ze słodkich herbatników. Brzegi udekoruj bitą śmietaną, cukierkami, posypką albo bakaliami, tak by przypominały gąsienice. Najważniejszą część deseru, czyli kulkę lodów czekoladowych, spłaszcz lekko i wetknij w nią słodką rurkę, pustą lub nadziewaną, tak by wyglądała jak działo. Zrób w niej „okna” za pomocą zielonych lub niebieskich czekoladek w skorupkach albo rodzynków. Lody czekoladowe „czołg” podawaj z dodatkiem owoców, najlepiej miękkich: borówek amerykańskich albo truskawek, a poza sezonem – z musem owocowym. Mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością!