Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób 2 kulki lodów: większą z brzoskwiniowych i mniejszą z ananasowych. Włóż je na talerzu do zamrażalnika na 30 minut.

Krok 2

Przytnij 5 rurek waflowych: 4 krótsze kawałki będą nogami żyrafy, jeden dłuższy – szyją.

Krok 3

Na talerz nałóż porcję bitej śmietany.

Krok 4

W większą kulkę lodów wyjętych z zamrażalnika wetknij 4 krótsze rurki z jednej strony i piątą dłuższą z drugiej strony. Następnie postaw żyrafę na bitej śmietanie.

Krok 5

Na końcu szyi umieść głowę żyrafy z mniejszej kulki lodów.

Krok 6

Z polewy czekoladowej zrób żyrafie rogi i pyszczek, z gwiazdek oczy, a z listków mięty uszy.

Krok 7

Deser z lodami udekoruj żelkami, posypką i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lody dla dzieci "Miś"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"

Sekretem udanych deserów lodowych jest m.in. ich efektowne podanie. Lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa” są godne polecenia dla każdego, kto szuka inspiracji na oryginalny deser. Będziesz potrzebować do tego zaledwie kilku składników, a sam proces przygotowywania jest dosyć prosty. Pamiętaj o tym, aby uformowane kulki lodów owocowych włożyć na talerzu do zamrażalnika na około pół godziny – dzięki temu dłużej zachowają spójną konsystencję. Wybierając swój ulubiony smak lodów, możesz nadawać żyrafie różne kolory. Owocowe kulki świetnie skomponują się z bitą śmietaną – dodatkowo warto obtoczyć je w kolorowych posypkach cukierniczych lub wiórkach kokosowych. Nogi i szyję żyrafy świetnie będą imitowały waflowe rurki z ciemniejszymi paskami. Do lodów dodaj ewentualnie świeże owoce lub mus malinowy. Deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się na różnego typu przyjęciach. Będzie również dobrym wyborem na podwieczorek. Zobacz, jak łatwo przygotować lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa”.