Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób 2 kulki lodów: większą z brzoskwiniowych i mniejszą z ananasowych. Włóż je na talerzu do zamrażalnika na 30 minut.

Krok 2

Przytnij 5 rurek waflowych: 4 krótsze kawałki będą nogami żyrafy, jeden dłuższy – szyją.

Krok 3

Na talerz nałóż porcję bitej śmietany.

Krok 4

W większą kulkę lodów wyjętych z zamrażalnika wetknij 4 krótsze rurki z jednej strony i piątą dłuższą z drugiej strony. Następnie postaw żyrafę na bitej śmietanie.

Krok 5

Na końcu szyi umieść głowę żyrafy z mniejszej kulki lodów.

Krok 6

Z polewy czekoladowej zrób żyrafie rogi i pyszczek, z gwiazdek oczy, a z listków mięty uszy.

Krok 7

Deser z lodami udekoruj żelkami, posypką i listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"

Sekretem udanych deserów lodowych jest m.in. ich efektowne podanie. Lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa” są godne polecenia dla każdego, kto szuka inspiracji na oryginalny deser. Będziesz potrzebować do tego zaledwie kilku składników, a sam proces przygotowywania jest dosyć prosty. Pamiętaj o tym, aby uformowane kulki lodów owocowych włożyć na talerzu do zamrażalnika na około pół godziny – dzięki temu dłużej zachowają spójną konsystencję. Wybierając swój ulubiony smak lodów, możesz nadawać żyrafie różne kolory. Owocowe kulki świetnie skomponują się z bitą śmietaną – dodatkowo warto obtoczyć je w kolorowych posypkach cukierniczych lub wiórkach kokosowych. Nogi i szyję żyrafy świetnie będą imitowały waflowe rurki z ciemniejszymi paskami. Do lodów dodaj ewentualnie świeże owoce lub mus malinowy. Deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się na różnego typu przyjęciach. Będzie również dobrym wyborem na podwieczorek. Zobacz, jak łatwo przygotować lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa”.