Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób 2 kulki lodów: większą z brzoskwiniowych i mniejszą z ananasowych. Włóż je na talerzu do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 2
Przytnij 5 rurek waflowych: 4 krótsze kawałki będą nogami żyrafy, jeden dłuższy – szyją.
Krok 3
Na talerz nałóż porcję bitej śmietany.
Krok 4
W większą kulkę lodów wyjętych z zamrażalnika wetknij 4 krótsze rurki z jednej strony i piątą dłuższą z drugiej strony. Następnie postaw żyrafę na bitej śmietanie.
Krok 5
Na końcu szyi umieść głowę żyrafy z mniejszej kulki lodów.
Krok 6
Z polewy czekoladowej zrób żyrafie rogi i pyszczek, z gwiazdek oczy, a z listków mięty uszy.
Krok 7
Deser z lodami udekoruj żelkami, posypką i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody owocowe z rurkami waflowymi "Żyrafa"
Sekretem udanych deserów lodowych jest m.in. ich efektowne podanie. Lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa” są godne polecenia dla każdego, kto szuka inspiracji na oryginalny deser. Będziesz potrzebować do tego zaledwie kilku składników, a sam proces przygotowywania jest dosyć prosty. Pamiętaj o tym, aby uformowane kulki lodów owocowych włożyć na talerzu do zamrażalnika na około pół godziny – dzięki temu dłużej zachowają spójną konsystencję. Wybierając swój ulubiony smak lodów, możesz nadawać żyrafie różne kolory. Owocowe kulki świetnie skomponują się z bitą śmietaną – dodatkowo warto obtoczyć je w kolorowych posypkach cukierniczych lub wiórkach kokosowych. Nogi i szyję żyrafy świetnie będą imitowały waflowe rurki z ciemniejszymi paskami. Do lodów dodaj ewentualnie świeże owoce lub mus malinowy. Deser przygotowany według tego przepisu sprawdzi się na różnego typu przyjęciach. Będzie również dobrym wyborem na podwieczorek. Zobacz, jak łatwo przygotować lody owocowe z rurkami waflowymi „żyrafa”.